Dumitru Alaiba: Pentru încălcări pe timp de pandemie, Dodon ar trebui să achite circa 1,4 milioane lei

Diferenţe, colaj foto - încălcări pe timp de pandemie
Diferenţe, colaj foto - încălcări pe timp de pandemie (alaiba.md)

Zilele trecute, o bătrânică ce vindea verdeţuri în stradă a fost amendată cu 22.500 lei pentru că ar fi încălcat restricţiile impuse în contextul pandemiei de coronavirus, o femeie a fost amendată pentru că a ieşit la magazin, o familie amendată cu 45 mii de lei pentru o plimbare în parc, 119 persoane fizice şi 38 antreprenori au primit amenzi în doar două săptămâni după declararea stării de urgenţă. Acestea sunt doar câteva dintre amenzile enumerate de deputatul PAS Dumitru Alaiba, care se întreabă dacă este excesiv sau nu.

În acest context, dar şi cu referire la multitudinea de fotografii postate pe pagina sa de socializare de preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, în care apare în mulţimi de oameni, în grupuri de copii, veterani, dar fără mască şi mănuşi, Alaiba a punctat că regulile trebuie să fie aceleaşi pentru toţi.

De la declanşarea stării de urgenţă până azi (15 martie – 7 iunie), Igor Dodon a comis cel puţin 58 de încălcări ale regimului epidemiologic – Hotărâri ale Comisiei Situaţii Excepţionale (CSE) sau a Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică (CNSP). Toate încălcările sunt probate public. Le-a postat chiar el pe pagina sa de facebook. Poate mai are. Fiecare încălcare e pedepsită cu o amendă de la 22500 lei la 25000 lei.

Suma totală a amenzilor ce urmează a fi aplicată cetăţeanului Igor Dodon constituie de la 1 305 000 la 1 450 000 MDL. Cele mai des încălcate reguli sunt: participarea la evenimente în spaţii publice închise fără mască şi fără a respecta distanţa socială; organizarea sau încurajarea participării la diferite evenimente publice cu risc sporit de infecţie, organizarea întrunirilor din spaţii publice fără respectarea distanţei sociale şi fără respectarea obligativităţii purtării măştii”, a scris parlamentarul de la Chişinău, într-o postare pe blogul personal.

Au fost minimum 58 de încălcări, a reiterat Alaiba, specificând că ar fi vorba despre cam câte o încălcare la fiecare două zile jumate. Totodată, a adăugat deputatul PAS, prin acest comportament, Igor Dodon spune următoarele:

  1. El nu a înţeles gravitatea situaţiei în care ne aflăm;
  2. El este gata să supună unui risc nejustificat zeci şi sute de oameni, atâta timp cât asta îi asigură un oarecare profit politic, sau cel puţin o sesiune foto;
  3. El spune pe faţă: „regulile sunt pentru toţi, dar nu pentru mine. Voi o să fiţi amendaţi, eu – nu. Eu sunt intangibil. Cei care fac reguli nu sunt obligaţi să le şi respecte”.

În opinia parlamentarului basarabean, într-un sistem corect, asemenea indivizi sunt primii care trebuiesc disciplinaţi şi traşi la răspundere, întrucât din cauza unui astfel de comportament de care a dat dovadă şeful statului şi continuă să o facă, cetăţenii nu cred când li se spune „toţi sunt egali în faţa legii”, mai ales după ce văd cu totul altceva în realitate.

„Doar prin fapte statul poate demonstra că toţi sunt egali în faţa legii, nu prin propagandă. Doar atunci când un preşedinte de ţară este supus aceluiaşi tratament ca şi un pensionar sau un muncitor (oamenii 'simpli' sunt amendaţi pe un capăt). E o ocazie perfectă. De aceea Igor Dodon trebuie amendat. Legea e una pentru toţi. Pedepsiţi trebuie în primul rând cei care se cred şi se comportă ca şi cum ar fi mai presus ca legea. Ei sunt pericol şi exemplu prost pentru cei din jur”, a conchis deputatul PAS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe