Dumitru Alaiba: În Moldova vin mulţi investitori, dar renunţă din cauza corupţiei şi barierelor

Magazin "Dedeman"
Magazin "Dedeman" (facebook.com)

Este ceva simptomatic pentru Republica Moldova faptul că reţeaua românească de retail "Dedeman" a decis să se retragă definitiv din proiectul investiţional demarat peste Prut din cauza barierelor administrative, birocraţiei excesive şi lipsei de certitudine în privinţa unei decizii a autorităţilor locale, consideră economistul Dumitru Alaiba, coordonator de programe la Centrul pentru Politici şi Reforme (CPR).

Mai mult decât atât, Dumitru Alaiba a ţinut să sublinieze faptul că în Moldova vin mulţi investitori, dar după ce văd cum stau lucrurile renunţă sau amână planurile de investiţii. „Discuţii care durează doi ani pentru o investiţie este totuşi prea mult”, a menţionat expertul, specificând că această compania a pierdut deja suficiente resurse în cercetarea pieţii. Aceşti doi ani înseamnă bariere foarte mari la intrarea pe piaţă.

„Faptul că zilele acestea jumătate de Guvern probabil lucrează în stare de pre-infarct pentru a rezolva problemele unei singure companii nu este bine. Or până a se ajunge la această situaţie există mecanisme care trebuiau să funcţioneze. Este o investiţie relativ simplă, când persoana vine, decide să investească şi atunci când nu există probleme în mai puţin de doi ani deja funcţionează. De ce investitorii pleacă? De ce nu vin? Cred că din acelaşi motive din care foarte mulţi cetăţeni pleacă din ţară - din cauza corupţiei şi multor bariere. Aici poţi să activezi ca persoană, companie, atât timp cât nu ai de a face cu statul, fie că e vorba de autorităţi locale, fie de cele centrale”, a declarat Dumitru Alaiba într-un interviu pentru Europa Liberă.

Totodată, expertul a ţinut să explice că implicarea premierului şi a preşedintelui Parlamentului pentru a rezolva o problemă individuală a unei companii este regretabilă, întrucât există foarte multe instituţii, autorităţi care ar trebui să vadă asta drept sarcina lor pentru că ele există îndeosebi pentru a atrage investiţii, iar „implicarea la cel mai înalt nivel demonstrează de fapt că cei de jos nu au făcut nimic până acum”.

„Să vedem ce soluţii o să identifice şi cât de legal se va acţiona. Nu văd cum anume premierul poate da indicaţii către primărie să rezolve problema. Nu ştiu cât de justificat şi corect ar fi. Probabil în primărie s-au comis nişte abuzuri, dar să te implici la nivel de guvern pentru a influenţa primăria în anumite decizii nu văd cum ar fi posibil din punct de vedere legal”, a specificat expertul CPR.

În concluzie, Alaiba a menţionat că în urma unei discuţii cu colegii săi au constatat că în ultimii 10 ani Republica Moldova nu a avut o investiţie semnificativă în economia locală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe