Dumitru Alaiba:Guvernul Chicu cerşeşte împrumuturi păguboase de la Rusia pentru a menţine corupţia

Ion Chicu la intrevedere cu Dmitri Medvedev, 20.11.2019
Ion Chicu la intrevedere cu Dmitri Medvedev, 20.11.2019 (gov.md)

În contextul anunţului preşedintelui Igor Dodon că „Rusia va oferi un credit în valoare de 500 de milioane de dolari...", deputatul PAS, Dumitru Alaiba consideră că orice guvernare care ajunge la banii din Moscova (care apropos vin mai greu decât promisiunile) este în mare disperare.

Acesta menţionează că finanţarea din exterior trebuie să vină în ajutorul ţării pentru a promova schimbările şi reformele necesare. De aceea este important ca orice finanţare să fie condiţionată, pentru a încuraja reformele. Finanţarea de la Putin vine cu scopul opus - să menţină sisteme corupte, să finanţeze stagnarea fără nici o condiţionalitate de schimbare sau reformă.

„Aşa a fost în cazul lui Voronin în 2009 (tot 500 milioane a trâmbiţat). Aşa a fost în cazul lui Ianukovici, care a primit promisiunea de 2 miliarde USD. Ambii au căzut peste câteva luni după promisiunea banilor din Rusia”, scrie parlamentarul pe pagina sa de socializare.

Politicianul notează că guvernul Chicu nu vrea reforme, ei vor corupţie. Iar corupţia are un cost pe care îl vor plăti toţi. „E uşor să spui „500 de milioane”. Trebuie să spui şi condiţiile la care împrumuţi. Pentru că nu împrumuţi pentru tine, ci bagi în datorie o ţară întreagă.

„Domnule Chicu, apucaţi-vă de promovat reforme, nu de cerşit împrumuturi păguboase. Şi banii vor veni. Răspunderea va fi personală. Avem acces la finanţare foarte ieftină din vest. Nerambursabilă chiar. Tot ce trebuie să facem pentru a accesa - reforme, care oricum sunt necesare ţării”, a subliniat Dumitru Alaiba precizând că abia aşteaptă să vadă cum vor vota ”pro-europenii” din PD acest acord de finanţare.

În cadrul vizitei de lucru la Moscova, Ion Chicu a avut o întâlnire cu Dmitri Medvedev, care ar fi menţionat că „din motivul comunicării deficitare din ultimii ani, între Guvernele Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse, a fost acumulat un volum mare de probleme importante, care necesită examinare şi decizii. Drept rezultat, potenţialul de cooperare dintre cele două ţări este folosit doar parţial.”