Dumitru Alaiba: Igor Dodon este ultimul om din RM care are dreptul să critice actualul Parlament, pentru că este opera lui

Parlamentul R. Moldova
Parlamentul R. Moldova (parlament.md)

În contextul traseismului deputaţilor din Parlamentul Republicii Moldova, recent preşedintele Igor Dodon a declarat că nu se mai poate face nimic cu actualul Parlament, unica soluţie fiind, în opinia şefului statului, alegeri parlamentare anticipate. Cu o opinie în acest sens a venit deputatul PAS Dumitru Alaiba, care, de asemenea, a declarat că nu-i place componenţa actualului Parlament, însă acesta este rezultatul sistemului electoral mixt votat de Partidul Democrat împreună cu Partidul Socialiştilor în vara anului 2017, cu puţin timp înainte de alegeri.

„De unde cresc picioarele acestui Parlament? Acest Parlament este rezultatul sistemului electoral mixt votat de PD-PSRM în 2017. Este iniţiativa a nimănui altcuiva decât a lui Igor Dodon care atunci a venit cu acest sistem drept o soluţie de mare compromis – l-a compromis până la urmă”, se arată într-o postare video pe pagina de Facebook a deputatului PAS.

„Cu parlamentul acesta deja nu mai ai ce face”, a mai afirmat Dodon. În replică însă Alaiba a punctat că totul se datorează sistemului electoral mixt votat de PD-PSRM în 2017.

„Să nu fi fost sistemul electoral schimbat în 2017, noi am fi avut cu totul alt Parlament. Igor Dodon este ultimul om din lume, din ţară asta care ar trebui să aibă dreptul să critice acest Parlament, pentru că este creatura lui. Să nu fi fost complicitatea lui cu PD atunci, complicitatea lui directă cu Plahotniuc, cine ştie contra a câte „kulioace” (pachete n.r.), noi acum nu am fi avut un asemenea Parlament.

Acest Parlament este dezgustător, şi eu sunt de acord cu asta, dar acest Parlament în acelaşi timp este rezultatul lipsei viziunii lui Igor Dodon care este arhitectul oficial al sistemului mixt, ceea ce înseamnă că poartă absolut responsabilitatea pentru consecinţele acestui sistem. Nu poţi să vii cu o lege şi după asta să spui că consecinţele ei nu sunt din cauza ta. Ai propus, asumă-ţi consecinţele şi rezultatele, corupţia din Parlament şi a deputaţilor”, a mai subliniat parlamentarul.

Amintim că în anul 2017 Dodon declara că „am decis să vin cu propunerea de creare a unui sistem mixt electoral în Republica Moldova. Credeţi-mă, asta ar fi o soluţie în condiţiile actuale. Alte soluţii nu există”. Mai mult decât atât după votarea proiectului în prima lectură în Parlament, şeful statului a mărturisit că a fost „o victorie a preşedintelui şi a fracţiunii socialiştilor”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe