Dodon: Vom renegocia împrumutul din Rusia conform legislaţiei RM / Alaiba: Şi-a amintit despre „procedura legală”

Dumitru Alaiba, deputat PAS în Parlamentul R. Moldova
Dumitru Alaiba, deputat PAS în Parlamentul R. Moldova (parlament.md)

Revenit de la Moscova vineri, 26 iunie, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a organizat luni dimineaţa tradiţionalul briefing de presă, în cadrul căruia a anunţat că „am convenit să reluăm negocierile pentru obţinerea creditului de 200 milioane euro care va fi orientat la susţinerea economiei naţionale – drumuri, infrastructură, susţinerea agenţilor economici, a întreprinderilor mici şi mijlocii”.

Acesta a mai precizat că pe parcursul acestei săptămâni, va fi deja iniţiată procedura conform legislaţiei Republicii Moldova, care prevede implicarea Parlamentului, Comisiei Parlamentare, după aceea semnarea unui decret de către preşedintele ţării de iniţiere a negocierilor, după care toate procedurile la nivel de Guvern.
„Vom face tot posibilul să ţinem cont şi de obiecţiile care au fost anterior la procedura de aprobare a acestui acord de împrumut”, a menţionat Dodon.

În context, deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate Dumitru Alaiba, care anterior a scris într-o postare pe blogul personal punctând că Acordul de Împrumut, „negociat” de Ministerul Finanţelor, avizat şi aprobat de Guvernul Chicu, votat de majoritatea parlamentară formată din socialişti şi democraţi, a fost unul anticonstituţional, a punctat că Dodon s-a lăsat prins cu minciuna.

„A admis direct faptul că împrumutul rusesc a fost negociat cu încălcare de legislaţie. Nu ne-am aşteptat, dar uite că Dodon şi-a amintit despre 'procedura legală'. Şi unde era procedura legală în martie, aprilie, mai? Noi fix asta spuneam din noiembrie anul trecut.

Am scris şi la procuratură. Procuratura a zis că tot corect, legal, frumos. Chiar dacă pericolul unui împrumut păgubos a fost prevenit, totuşi legea a fost încălcată. Procuratura e obligată să dea o apreciere obiectivă. Au încălcat legea şi acum o recunosc. Domnule Stoianoglo, încetaţi să-i ţineţi umbrela lui Dodon”, a scris Alaiba pe contul său de Facebook în acest context.