Deputaţi PAS: Socialiştii introduc pe ascuns, „banditeşte”, amendamente la legi care să-i ajute să-şi promoveze schemele

Partidul Acţiune şi Solidaritate din R. Moldova
Partidul Acţiune şi Solidaritate din R. Moldova (facebook.com/PAS)

Deputaţii PAS Dumitru Alaiba şi Radu Marian au declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă că socialiştii introduc pe ascuns, „banditeşte, amendamente la legi care să-i ajute să-şi promoveze schemele!”.

Modificările la Codul vamal propus de Guvern a ajuns luni în Parlament, a fost analizat miercuri la şedinţa Comisiei economie, buget şi finanţe, timp de cinci minute. Proiectul are aproape o mie de pagini, a menţionat Dumitru Alaiba dând asigurări că nici un deputat care va vota proiectul nu l-a citit, „inclusiv eu, fiindcă fizic nu este posibil”. Deputaţilor nu li s-a explicat de ce este atât de urgent. S-a solicitat insistent să fie scos de pe ordinea de zi, însă propunerea PAS a fost respinsă.

De asemenea, în cazul proiectului ce ţine de Codul fiscal. S-a spus miercuri că amendamentele au fost consultate cu mediul de afaceri, că este susţinut de FMI. „Fals. Principalele asociaţii cu care am comunicat nu au avut timp să ia cunoştinţă cu acest proiect.”

„Este un proiect cu riscuri, la care s-au expus şi Transparency International. Unele prevederi dau FISC-ului, nu cea mai integră instituţie din stat, dreptul de a instrumenta dosare penale. Ideea este bună, dar ne exprimăm îngrijorarea faţă de modul în care se iau aceste decizii. În Moldova nu se guvernează transparent”, a adăugat parlamentarul.

În contextul dat, deputatul PAS Radu Marian a ţinut să sublinieze că ”Nichiforciuc introduce pe ascuns, banditeşte, amendamente la legi care să-l ajute să-şi promoveze schemele!”.

La o lege care modifică Codul fiscal, „contrabandistul Nichiforciuc” a introdus pe ascus un amendament care să-l ajute să-şi pună în aplicare schemele din domeniul tutunului. Astfel, se doreşte stimularea vânzării aşa- ziselor „ţigări cu foi”, comercializate de firmele lui Andronachi. „De ce? Pentru că accizele sunt mult mai mici decât în cazul ţigărilor obişnuite - se aplică doar la 41% din valoare.”

Mai mult decât atât, pe pachetele acestor produse cu „ţigări cu foi” nu este obligatoriu sa să aplice avertismentele de sănătate, chiar dacă sunt mult mai nocive ca ţigaretele obişnuite. În rezultat, statul pierde zeci de milioane de lei, pe seama business-ului lui Nichiforciuc. În timpul crizei economice este un deficit bugetar record. „Mizăm pe faptul că ANSP va opri imediat comercializarea acestor produse ilegale.”