Dionis Cenuşă: Rusia nu oferă credite care să nu conţină costuri politice

Premierul Chicu prezintă reducerea preţului la gaze pentru Moldova ca pe un rezultat al propriei intervenţii, însă acesta este în scădere la nivel european şi deloc o bunăvoinţă din partea Gazprom, afirmă Dionis Cenuşă.
Dionis Cenuşă, analist politic
Dionis Cenuşă, analist politic (facebook.com/Dionis Cenuşă)

În urma vizitei la Moscova, premierul Ion Chicu a declarat că Rusia va micşora preţul la gazul livrat Republicii Moldova, va deschide o linie de credit de 500 de milioane de dolari pentru proiecte infrastructurale, va liberaliza comerţul prin eliminarea taxelor vamale, extinderea listei vinificatorilor care pot exporta în Rusia, majorarea numărului de autorizaţii pentru transportatori etc.

Prim-ministrul susţine că a mai discutat şi despre proiectul Moscovei privind distrugerea armamentului din stânga Nistrului, iar cea mai importantă realizare ar fi deblocarea dialogului Chişinău-Moscova la nivel guvernamental.

În context, politologul Dionis Cenuşă constată că, aparent, Rusia este foarte generoasă cu “Guvernul tehnocrat” condus de Ion Chicu.

Astfel, expertul menţionează că la capitolul exporturi, Rusia este pregătită să restabilească o parte şi mai mare din exporturile moldoveneşti - până la 10 categorii de bunuri de la cele 5 agreate în 2018.

Totuşi, prelungirea exporturilor pe principiile comerţului liber este prevăzută doar până în ianuarie 2020. Acest lucru corespunde logicii de până acum, când în mod artificial, liberalizarea comerţului la propriu are loc în baza unor tranzacţii politice, foarte lente. Ca urmare, atât Rusia cât şi socialiştii au timp şi motiv să prezinte fiecare micro-pas drept o reuşită de proporţii.

Analistul constată că premierul Chicu a adus şi unele ştiri legate de conflictul transnistrean, care anterior, chiar şi în perioada scurtă a Maiei Sandu, intra în domeniul exclusiv al dialogului dintre preşedintele Dodon şi Moscova. La finele verii, ministrul rus al Apărării Shoigu vorbea preponderent despre distrugerea armamentului. Astăzi, Ion Chicu anunţă că Rusia ar fi gata să evacueze anumite categorii de armament din regiunea transnistreană.

„Chişinăul vrea să se împrumute de la Rusia cu 500 milioane USD, după ce până acum creditele veneau din Occident. Nicio condiţionalitate nu este invocată, iar cerinţele pentru obţinerea creditului rusesc nu sunt clare (atragerea companiilor ruseşti în achiziţiile de servicii etc.). Este deocamdată cert faptul că niciun fel de reformă nu va fi invocată de partea rusă. Dar Rusia nu oferă credite care să nu conţină costuri politice”, comentează politologul.

Totodată, Dionis Cenuşă remarcă faptul că nu doar contractul pentru livrarea de gaze este prelungit cu câţiva ani, dar mai este anunţată o reducere la preţul pentru gazul rusesc - până la 173 USD pentru o mie de m3. „Chicu prezintă această reducere ca pe un rezultat al propriei intervenţii, când de fapt preţul la gaze este în scădere la nivel european, de la începutul lui 2019 (abundenţa livrărilor din Rusia, Norvegia şi SUA). Moldova ca şi alte ţări beneficiază de această ieftinire, forţată de circumstanţe şi deloc de vreo bunăvoinţă din partea Gazprom.”