Dragnea acuză o "gaură" de 10 miliarde la bugetul pe 2017. Cum răspund tehnocraţii

Suntem în situaţia în care bugetul României pe anul 2017 are o gaură de 10 miliarde de lei, acuză preşedintele PSD Liviu Dragnea. Replica din partea echipei lui Dacian Cioloş nu s-a lăsat mult aşteptată.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

UPDATE. În ciuda explicaţiilor oferite public de fostul ministru de Finanţe, Anca Dragu, şi de fostul premier Dacian Cioloş, preşedintele PSD Liviu Dragnea nu renunţă la ideea constituirii unei comisii de anchetă pe marginea aşa-zise "găuri" de 10 miliarde de lei descoperite la buget.

"Cum s-a putut ca în august şi noiembrie să facă două ordonanţe de rectificare pozitivă dacă veniturile erau mai mici? La 30 septembrie erau deja informaţiile oficiale că veniturile sunt mai mici cu 9,5 mld lei, au mai facut o rectificare pozitivă în noiembrie. ANAF-ul, Ministerul de Finanţe, probabil Ministerul Fondurile Europene şi Consiliul Fiscal fac analize şi arată sursele. Toate aceste persoane şi instituţii trebuie să explice la comisia de buget finanţe pe ce s-au bazat când au minţit.

Programul de guvernare va fi implementat sută la sută. Asta nu înseamnă ca am decis să acoperim nereguli, tot ce s-a făcut greşit va trebui scos la iveală. Se pune sub semnul întrebării orice cifră care a fost anunţată. De asta este bine să se faca această anchetă. Trebuie să explice de ce nu s-au făcut veniturile. Comisiile de buget finanţe pot întreprinde aceste acţiuni de anchetă, o săptămână două. 231 mld lei prognozaţi in legea bugetului de stat, 221 mld au fost venituri efective. Trebuie o explicaţie", a declarat Dragnea, citat de HotNews.ro.

* * *

Bugetul pe 2017 are o gaură de 10 sau 14 miliarde de lei, motiv pentru care PSD ia în calcul constituirea unei comisii parlamentare de anchetă care să verifice legalitatea deciziilor Ministerului de Finanţe de la ultima rectificare bugetară, a declarat duminică seară, la România Tv, liderul social-democraţilor Liviu Dragnea.

"Este foarte posibil ca mâine, o să mă consult cu colegii mei, să iniţiem o comisie de anchetă, pentru că ceea ce s-a întâmplat la Ministerul de Finanţe este ilegal. Ei au estimat pe hârtie, având la bază probabil nişte angajamente scrise din partea unor decidenţi, că veniturile în România la finalul anului 2016 vor creşte cu aproape trei miliarde. Drept pentru care au făcut o rectificare pozitivă. Asta era undeva în 23 noiembrie. 31 decembrie ne arată că veniturile sunt mai mici cu 10 miliarde sau cu 14, o să primesc toate datele mâine dimineaţă. Asta este total ilegal. Cine a minţit cu aceste date, ceea ce nu s-a mai întâmplat în România, va trebui să plătească", a declarat Dragnea, citat de Agerpres.

Preşedintele PSD consideră că cei care trebuie să dea "explicaţii" sunt fostul premier Dacian Cioloş, fostul ministrul de Finanţe, fostul ministru al Fondurilor Europene, şeful Fiscului şi preşedintele Consiliului Fiscal.

"Vorbim de cel puţin cinci persoane care trebuie să dea explicaţii: primul ministru, ministrul Finanţelor, ministrul Fondurilor Europene, şeful ANAF şi preşedintele Consiliului Fiscal. (...) Să vedem şi cum domnul preşedinte de la Consiliul Fiscal a dat aviz, de fapt a certificat că aceste date sunt reale. Suntem în situaţia în care bugetul României pe anul 2017 are o gaură de 10 miliarde de lei, pe care sigur că o vom acoperi, dar aceşti 10 miliarde de lei puteau să se ducă în alte lucruri bune pentru români", a precizat Dragnea.

Replica tehnocraţilor

"​Deficitul bugetar este 2.59% din PIB faţă de 2,8% din PIB, ţinta cu care am început anul. Asta înseamnă că nu avem o gaură de 10 miliarde de lei. Dacă gaura ar fi existat, ea s-ar fi tradus printr-un deficit suplimentar cu circa 1.3% din PIB şi prin urmare am fi încheiat anul cu 4.1% din PIB. Să nu uităm apoi faptul că bugetele României se verifică şi se monitorizează de către Comisia Europeană. Cu atât mai mult bugetul României, noi fiind un stat aflat într-o perioadă de supraveghere post-program până prin 2018. Bugetul nu este un cufăr de bani pe care îl ţine ministrul într-un colţ al biroului şi pe care, eventual, la plecare îl ia cu el.

Ceea ce într-adevăr arată execuţia noastră este o nerealizare de cheltuieli care sunt legate de venituri. Arată de fapt o reducere similară de venituri şi de cheltuieli faţă de prognoza efectuată. De exemplu, avem cheltuieli nerealizate aferente Casei de Sănătate. (...) Sau, avem apoi proiectele pe fonduri nerambursabile. Aceste proiecţii rămân în buget până la finele anului şi nu pot să tai din buget această prognoză pentru că ar însemna că îi tai şi cofinanţarea", a declarat, pentru HotNews.ro, fostul ministru al Finanţelor, Anca Dragu.

Fostul ministru a explicat că bugetul înseamnă o prognoză de venituri şi de cheltuieli precum şi realizatul acestora. "​La sfârşit tragi linie şi te uiţi dacă eşti pe deficit sau excedent. Dacă ai încheiat anul pe deficit, creşte datoria publică, iar dacă e surplus, scade datoria publică. După care, în anul care vine, o iei de la zero. Bugetul este o construcţie anuală. În momentul în care un an fiscal se termină, bugetul ajunge la zero şi începe cu zero în anul urmator".

"În plus, ceea ce vedem noi în buget este un ajutor acordat actualului Guvern prin faptul că am rambursat în decembrie TVA dublu faţă de medie - circa 2.1 miliarde. Tocmai pentru că am văzut că Bugetul e sub prognoză. Cred în continuare că este o confuzie şi mi se pare suspect că sunt aruncate aceste discuţii pe piaţă. Probabil se doreşte a se justifica o eventuală reducere cu 10 miliarde a viitoarelor cheltuieli", a atras atenţia Anca Dragu.

În discuţie a intervenit şi Ionel Dancă, fost consilier de stat în cadrul Cancelariei premierului Dacian Cioloş, printr-o postare pe pagina sa de Facebook:

"Văd agitaţie mare la PSD că au găsit o lipsă în gestiune de 10 miliarde lei. Dl Dragnea, care a reuşit o performanţă politică rară să promită şi creşterea salariilor şi reducerea taxelor, a găsit şi explicaţia convenabilă pentru nerealizarea acestora: dezastrul lăsat de tehnocraţi. Dl Dragnea face o confuzie sinceră între deficitul bugetar, care a crescut cu 2% din PIB în ultima lună (aşa cum se întâmplă în fiecare an) - dar care într-un an electoral cu numeroase presiuni populiste a rămas sub 3% - şi cheltuieli nerealizate conform prognozei bugetare construite în 2015 (ghiciţi) de PSD pentru 2016!!

Deci, cu PSD şi dl Dragnea suntem într-un banc prost: nu e vorba de deficit, care a fost păstrat în limite normale şi nici de venituri lipsă ci de cheltuieli nerealizate conform proiecţiei lor bugetare din 2015. Dar să facem totuşi o comisie de anchetă parlamentară să vedem câtă economie ştiu PSD şi dl Dragnea".

La rândul său, fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a ţinut şi el să-l ironizeze pe liderul PSD.

"Dorel a ajuns la guvernare. Dorel calculează să vadă cât face tot ce a promis în campanie. Îi dă cu virgulă. Nu încape orice ar face. Dorel se enervează şi explodează ceva cu tehocraţi, comisii de anchetă şi sesiune extraordinară. Vaaai, tremuăm. Dorele, probleme, mă?!", a scris Ghinea pe reţeaua de socializare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne