Urzeala tronurilor: A ordonat sau nu Netanyahu forţelor israeliene să atace Iranul?

Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Captură Foto)
Andrei Popescu
12.06.2015

O dezbatere aprinsă la recenta Conferinţă Anuală a publicaţiei Jerusalem Post, organizată în New York, a scos în evidenţă faptul că în 2010 premierul Benjamin Netanyahu ar fi ordonat Forţelor de Apărare Israeliene (IDF) să atace centrele nucleare iraniene, sau să se pregătească să facă acest lucru, conform unui articol publicat în Israel Today.

În timpul evenimentelor, editorialista Caroline Glick de la Jerusalem Post i-a acuzat pe doi dintre vorbitori – fostul şef al Mossadului, Meir Dagan şi fostul şef de stat major din cadrul IDF, Gabi Ashkenazi – că au refuzat ordinele lui Netanyahu în timpul mandatelor lor.

“În 2010, conform unui raport din 2012 difuzat la programul de ştiri israelian Uvda, celor doi li s-a ordonat să pregătească o lovitură militară urgentă împotriva instalaţiilor militare iraniene, dar au refuzat să facă acest lucru”, a susţinut Glick.

Editorialistă a susţinut că dacă Ashkenazi şi Dagan ar fi respectat politicile lui Netanyahu, regiunea şi lumea nu ar fi înfruntat astăzi posibilitatea unui Iran nuclear.

Dagan a răspuns că l-a refuzat pe Netanyahu deoarece “a fost vorba de un ordin ilegal”. La începutul dezbaterii, el a sugerat că un ordin ferm nu a fost niciodată dat: “Întotdeauna am dorit să ne supunem oricărui ordin legal din partea premierului. Nu am refuzat niciodată un ordin”.

Într-un interviu ulterior la postul de televiziune israelian, Channel 10, Dagan a explicat că Netanyahu le-a cerut într-adevăr celor doi să pregătească IDF pentru o lovitură, dar Dagan a dat înapoi când a realizat că acel lucru ar fi împins Israelul către un război regional.

La evenimentul organizat de Jerusalem Post a participat şi fostul primar al New York-ului, Rudy Giuliani. Acesta a declarat că, în condiţiile în care administraţia Obama se îndreaptă către un acord extrem de controversat cu Teheranul, apariţia unui Iran înarmat nuclear pare să fie inevitabilă.

“Am trecut prin aceste negocieri cu Iranul în prima parte a acestui deceniu şi ei au trişat timp de 3 ani şi au fost prinşi de 3 ori trişând”, a notat Giuliani. “Nu există niciun motiv ca Iranul să urmărească o utilizare paşnică a puterii nucleare, deoarece au suficientă energie. Trebuie să fii naiv să crezi că ei doresc putere nucleară pentru scopuri paşnice”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor