Dosarul Belina. CCR respinge cererea lui Tăriceanu. Nu există conflict între DNA şi Guvern

Dacă nu demult, atunci când a fost vorba de anchetarea OUG 13, CCR a surprins printr-o hotărâre care condamna ancheta DNA, de data aceasta, când a fost vorba de Belina, judecătorii au decis că nu există conflict între instituţia anticorupţie şi Guvern.
Justiţia (Captură web)
Loredana Diacu
23.11.2017

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins joi sesizarea preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, privind ancheta deschisă de procurorii anticorupţie în dosarul Belina, şi a constatat că nu există conflict juridic între Guvern şi DNA ca urmare a cercetării privind legalitatea hotărârilor Executivului prin care părţi din insula Belina şi braţul Pavel au trecut din proprietatea statului în cea a judeţului Teleorman.

"În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a constatat că nu există conflict juridic de natură constituţională între Guvernul României, pe de o parte, şi Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, pe de altă parte.

În esenţă, Curtea a avut în vedere faptul că Hotărârea Guvernului nr.858/2013 şi Hotărârea Guvernului nr.943/2013 sunt acte administrative individuale, a căror adoptare/emitere pot face obiectul cercetării penale în legătură cu stabilirea existenţei unor fapte penale care au precedat sau însoţit adoptarea/emiterea lor. Curtea a mai reţinut că nu există o similitudine între prezenta cauză şi Decizia nr.68/2017, considerentele de principiu ale acesteia din urmă vizând actele normative, nu şi pe cele individuale. După redactare, decizia se comunică preşedintelui Senatului, Guvernului României şi Ministerului Public.", se arată în comunicatul de presă remis de CCR Epoch Times.

Reamintim că judecătorii Curţii Constituţionale a României au dezbătut joi sesizarea lui Călin Popescu-Tăriceanu privind ancheta DNA în dosarul Belina, dosar în care procurorii anticorupţie le-au acuzat pe Sevil Shhaideh şi pe Rovana Plumb de abuz în serviciu şi respectiv complicitate la abuz în serviciu, pe motiv ca au promovat HG-uri prin care părţi din insula Belina şi braţul Pavel au trecut din proprietatea statului în cea a judeţului Teleorman. Beneficiarul real al acestui transfer ar fi fost Tel Drum, companie despre care s-a scris că ar fi deţinută, din umbră, de Liviu Dragnea.

Potrivit sesizării depuse de şeful Senatului, conflictul juridic de natură constituţională este generat de începerea urmăririi penale privind adoptarea hotărârilor de Guvern prin care Belina şi o parte din braţul Pavel au trecut din proprietatea statului în cea a CJ Teleorman, pentru ca de ele să beneficieze, de fapt, Tel Drum. ”Or, potrivit celor statuate chiar de către Curtea Constituţională, adoptarea hotărârilor de Guvern dă expresie competenţei originare a Guvernului.”

În consecinţă, Tăriceanu a cerut CCR să constate existenţa conflictului juridic între Ministerul Public şi Guvern şi să constate că acest conflict are drept cauză faptul că DNA şi-a arogat competenţa de anchetare a oportunităţii şi legalităţii elaborării celor două hotărâri. Mai mult, şeful Senatului a mai lansat o solicitare cu bătaie lungă şi cu miză foarte mare pentru viitor, respectiv a cerut CCR ”să statueze că, pe viitor, procurorii nu pot ancheta circumstanţele, împrejurările, oportunitatea şi legalitatea hotărârilor de Guvern”.

Judecătorii au amânat pentru 23 noiembrie pronunţarea unei decizii. Cauza Guvernului a fost susţinută de Tudorel Toader.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor