USR: CCR confirmă că PSD adoptă în mod ilegal legi şi hotărâri

Curtea Constituţională a sancţionat modul de acţiune al PSD care consideră că votul poate bate legea, a reacţionat USR după o decizie favorabilă venită din partea instanţei.
Palatul Cotroceni, depunere jurământ, noii membri ai CCR. În imagine,  Valer Dorneanu Mona Pivniceru şi Daniel Morar
Palatul Cotroceni, depunere jurământ, noii membri ai CCR. În imagine,  Valer Dorneanu Mona Pivniceru şi Daniel Morar (Epoch Times România)

Uniunea Salvaţi România a reuşit să demonstreze cu ajutorul CCR că majoritatea PSD-ALDE din Parlament încalcă în mod sistematic Constituţia şi adoptă legi sau hotărâri în şedinţe care nu au cvorum legal, a transmis miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, partidul condus de Dan Barna.

În mai multe cazuri, parlamentarii USR au constatat că, după stabilirea cvorumului legal la începutul şedinţelor, mulţi dintre parlamentarii PSD-ALDE părăsesc sala, iar multe proiecte sunt adoptate în lipsa cvorumului legal, stabilit de Constituţie şi de Regulamentele Parlamentului.

"În data de 27 septembrie am constat că în plen nu sunt jumătate plus 1 dintre parlamentari, iar şedinţa nu putea continua în condiţii legale. Am semnalat la microfon acest lucru, conform regulamentului, dar conducerea plenului a ignorat acest lucru încălcând legea. Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Gabriel Vlase a continuat şedinţa fără să verifice cvorumul şi permiţând adoptarea ilegală a unor hotărâri de Parlament. Astăzi CCR a validat exact ceea ce am semnalat şi a sancţionat modul de acţiune al PSD care consideră că votul poate bate legea", a declarat deputatul USR Lucian Stanciu Viziteu, iniţiatorul sesizărilor la CCR.

Cele două sesizări USR admise de CCR au vizat două Hotărâri ale Parlamentului adoptate în data de 27 septembrie cu privire la numirile în conducerea Comitetului director al Grupului Român al Uniunii Interparlamentare şi în conducerea Delegaţiei permanente a Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre.

USR a contestat în principal nerespectarea procedurilor de lucru de către parlamentarii puterii şi adoptarea Hotărârilor fără cvorumul legal.

"Sesizările de neconstituţionalitate admise astăzi au pornit dintr-o dorinţă a USR de profesionalizare şi de responsabilizare a demnitarilor aleşi să reprezinte interesele cetăţenilor, fiind de neconceput ca Parlamentul României să adopte legi sau hotărâri în lipsa majorităţii cerute de Constituţie. Consider că PSD nu are legitimitatea morală de a face noi modificări în legile justiţiei din moment ce nu pot ţine şedinţe în condiţii legale şi sunt conduşi şi susţin o persoană condamnată penal definitiv şi cu toată averea sechestrată", a concluzionat Viziteu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne