USR mută strategic: Super-Comisia lui Iordache ajunge în atenţia CCR

În ziua în care PSD-ALDE continuă atacul iresponsabil împotriva Justiţiei, iar în jurul Parlamentului se adună un lanţ uman al protestului civic, USR luptă cu mijloace parlamentare contra abuzurilor puterii, a transmis senatorul Vlad Alexandrescu.
Florin Iordache
Florin Iordache (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Uniunea Salvaţi România a depus la Curtea Constituţională o sesizare de neconstituţionalitate cu privire la Hotărârea de înfiinţare a Comisiei speciale pentru legile justiţiei, a anunţat joi, pe pagina sa de socializare, senatorul Vlad Alexandrescu.

"Ce a făcut PSD-ALDE prin această hotărâre este să creeze o super-comisie, ce ia din atribuţiile şi înlocuieşte comisiile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, care îşi poate prelungi existenţa prin decizia Biroului Permanent ori de câte ori acesta o doreşte, lucru care încalcă astfel Constituţia şi Regulamentul activităţilor comune ale celor două Camere", a declarat Vlad Alexandrescu.

Potrivit fostului ministru tehnocrat al Culturii, există deja precedente favorabile în jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României, care s-a exprimat deja în decizii anterioare în sensul că deplasarea unui centru de decizie constituţional (Parlamentul) la comisii ale acestuia nu este conformă cu menirea constituţională a Parlamentului.

"De asemenea, CCR s-a pronunţat deja în sensul că autonomia regulamentară nu poate fi exercitată în mod discreţionar, abuziv, cu încălcarea atribuţiilor constituţionale ale Parlamentului. Vă chem să luptăm împreună, cu toate mijloacele legale, pentru a opri tăvălugul roşu care vrea să arunce România la periferia Europei", a adăugat Vlad Alexandrescu.