De ce a avizat negativ CSM legile lui Toader: Decizii CCR transpuse greşit şi propuneri neconstituţionale

Consiliul Superior al Magistraturii adresează noi critici în legătură cu proiectul de modificare a legilor Justiţiei aflat acum pe masa Comisiei speciale din Parlament.
Justiţia
Justiţia (Shutterstock)

Consiliul Superior al Magistraturii a trimis Parlamentului motivele pentru care a avizat negativ proiectul: unele propuneri sunt neconstituţionale iar mai multe decizii ale Curţii Constituţionale au fost transpuse greşit, relatează Digi24.

Un alt motiv care a stat la baza avizării negative este intenţia de a scoate Inspecţia Judiciară din CSM, iar viitorul consiliu de care ar urma să aparţină este neconstituţional. În plus, în proiect nu este reglementată această instituţie care ar putea duce în viitor la blocări a activităţii Inspecţiei Judiciare.

În acelaşi timp, membrii CSM spun că răspunderea patrimonială a magistraţilor în cazul erorilor judiciare este neconstituţională.

CSM mai este nemulţumit şi de dublarea timpului de pregătire al magistraţilor. Astfel, va fi o lipsă de oameni noi în sistem, ceea ce va supraaglomera instanţele şi va afecta în cele din urmă actul de justiţie.

Pentru mai multe detalii despre punctul de vedere remis de CSM intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne