"Domnu’ director! Ordonaţi" - V. Ponta către fostul soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş

Victor Ponta, preşedinte PSD
Victor Ponta, preşedinte PSD (Epoch Times România)

O stenogramă publicată pe blogul jurnalistei Sorina Matei, relevă, o dată în plus, natura bunelor şi îndelungatelor relaţii dintre Victor Ponta, prezidenţiabilul PSD şi fostul soţ al Elenei Udrea, prezidenţiabilul PMP.

Stenograma, datată 16 iulie 2008, surprinde o conversaţie între cei doi şi a fost prinsă în dosarul cauzei Alro, aflat acum câţiva ani în instanţă. Potrivit Sorinei Matei, discuţia dintre cei doi are loc la două săptămâni după ce procurorul obţinuse la de Curtea Supremă de Justiţie autorizaţia de interceptare, iar totul a fost declasificat după două luni.

Din discuţia destul de "sibilinică", reiese că Dorin Cocoş avea de rezolvat "o chestie" cu "asociatul" lui Victor Ponta care se afla în acea zi în Austria, chestie cu care până atunci asociatul lui Ponta nu fusese de acord, motiv pentru care chiar îl înjurase pe Victor Ponta scrie Sorina Matei.

Natura relaţiilor dintre cei doi reiese foarte limpede, Ponta adresându-i-se lui Cocoş cu "Ordonaţi!".

În nota explicativă a discuţiei scrisă de SRI, se arată că Dorin Cocoş a sunat un "domn", numărul de telefon mobil apelat de fostul soţ al Elenei Udrea fiind cel a lui V. Ponta, la vremea respectivă preşedinte al Tineretului Social Democrat.

"Domn (respectiv V. Ponta): Da, domnu’ director!

Dorin Cocoş: Domnu’ preşedinte (Ponta era preşedinte al TSD, n.r.), ce faci?

Domn: Ordonaţi! Sunt la Sibiu (raliul Sibiului, unde Ponta a concurat in echipa cu Edwin Keleti n.r.)

Dorin Cocoş: Poate îl suni şi tu pe asociatul tău, spune-i că din nou i s-a trimis chestia aia. Poate de data asta o trimite cum trebuie

Domn: E plecat în Austria. Când se întoarce

Dorin Cocoş: Te rog io…

Domn: Eu îl rog, dar te rog şi pe tine să te duci să daţi o mână…

Dorin Cocoş: Dăm o mână, dar uite, spune-i că am acuma nevoie de chestia aia

Victor Ponta: Io îi spun, dar vreau să te duci să-i spui şi tu

Dorin Cocoş: „Îi spun şi eu, dar…

Domn: „Că eu i-am spus şi… A fost atât de reticent încât n-am înţeles care e problema, ştii?

Dorin Cocoş: Da, mă! OK!

Domn: Şi mamă cum m-a înjurat el pe mine, la mine în birou şi nu ştiu ce… Deci te rog eu… Hai să o rezolvi şi tu!

Dorin Cocoş: O rezolv, da' cum să o fac?

Domn: Când se întoarce, nu ştiu, mâine când se întoarce, va stabilesc eu o întâlnire şi cum eşti tu diplomat ca întotdeauna..."

Reamintim că, deşi nu prididesc să se atace reciproc pe la televiziuni, pe V. Ponta şi Elena Udrea îi leagă relaţii vechi. Potrivit RiseProject, din analiza unor informaţii apărute în varii ediţii ale Monitorului Oficial reiese clar că VV Ponta a fost avocatul familiei Cocoş. Actualul prim-ministru al României a prestat servicii juridice pentru familia Elenei Udrea, începând din perioada în care aceasta era şefa Cancelariei Prezidenţiale.

În anii 2005-2006, atât VV Ponta personal, cât şi cabinetul său de avocatură, au prestat varii servicii juridice (autentificare de contracte, acte adiţionale etc.) pentru şase companii deţinute de Dorin Cocoş şi membri ai familiei lui. În baza de date a Monitorului Oficial, numele cabinetului "Victor Viorel Ponta" figurează de zece ori în legătură cu firme deţinute de grupul Cocoş.

Legăturile între Ponta şi Cocoş nu se rezumă la redactare de contracte etc. Deşi bine ascunse, unele dintre încrengături au ieşit totuşi "de sub preş" datorită unor mici scăpări. Astfel, Exfin 2000, firmă înfiinţată de mama lui VV Ponta are acelaşi număr de telefon cu una dintre firmele la care Cocoş deţine 90% din acţiuni/capital, Medcomplex SRL. Firma Medcomplex este trecută şi în declaraţiile de avere completate de Elena Udrea pe vremea când era ministru în cabinetul Boc. Familia Udrea-Cocoş a încasat dividende de 2,53 milioane lei de la această companie.

Dosarul Alro, din care face parte stenograma publicată pe blogul Sorinei Matei, a fost constituit de fostul procuror Ciprian Nastasiu.

Potrivit România Liberă, în cartea sa, "Prădarea României", apărută în ediţie limitată şi lansată în 16 noiembrie 2009, împreună cu publicistul Victor Găetan, Nastasiu relata că instanţa supremă a autorizat interceptarea comunicaţiilor, inclusiv a telefoanelor, transmisiilor fax, SMS-urilor şi e-mailurilor lui Theodor Stolojan, Attila Verestoy, Bogdan Chirieac, Elena Udrea, Doru Cocoş, precum şi monitorizarea audio/video a "cercului relaţional" al lui Vitaly Maschitskiy (n.r - magnat rus/israelian despre care susţine că ar controla Marco Group), Vadim Benyatov şi Valery Krasnov.

Ancheta în dosarul ALRO a vizat "preocuparea" lui Vitaly Maschitskiy, preşedintele Grupului Marco, Valery Krasnov, vicepreşedintele Grupului Marco, şi Marian Năstase, preşedintele Grupului Marco pentru România, faţă de contracte de furnizare a energiei pe termen lung, respectiv pe 12-15 ani, în scopul de a obţine un preţ predictibil al energiei electrice, în condiţiile în care acest preţ reprezintă 35 la sută din costurile aluminiului produs de SC Alro SA.

Dosarul a fost închis definitiv în 2011 de ÎCCJ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne