„Baronul” de Cluj, Horea Uioreanu, trimis în judecată într-un nou dosar de corupţie

Horea Uioreanu.
Horea Uioreanu. (Epoch Times România)

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj Horea Uioreanu, aflat în arest preventiv, a fost trimis în judecată de procurorii militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) într-o altă cauză de corupţie în care este acuzat că a beneficiat de informaţii care nu erau destinate publicităţii şi a instigat ca aceste informaţii să ajungă în posesia lui, potrivit Evz.ro

Pe lângă dosarul în care a fost trimis în judecată în stare de arest pentru luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator şi complicitate la spălare de bani, DNA îl trimite pe Uioreanu în faţa instanţei într-un alt dosar în care este acuzat de instigare la folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în formă continuată.

"În rechizitoriul întocmit procurorii militari au reţinut în sarcina inculpatului Uioreanu Horea-Dorin că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, cunoscând faptul că Albu Anca-Elena este lucrător în cadrul Serviciului Român de Informaţii – Direcţia Judeţeană de Informaţii Cluj, cu intenţie, a determinat-o pe aceasta, în perioada 2013-2014, să-i permită accesul la informaţii ce nu erau destinate publicităţii, informaţii de care subofiţerul urma sa ia cunoştinţă sau a luat cunoştinţă în virtutea exercitării atribuţiilor de serviciu. Scopul urmărit de Uioreanu Horea-Dorin era să valorifice aceste date în interes personal şi să contracareze eventualele acţiuni ale organelor judiciare care ar viza angajarea răspunderii sale penale. Solicitarea acestor informaţii nedestinate publicităţii a fost făcută de preşedintele CJ Cluj pe fondul demersurilor subofiţerului de a se transfera în cadrul Serviciului de Informaţii Externe cu ajutorul primului menţionat", reiese din documentele DNA.

Procurorii anticorupţie o acuză pe Anca Albu de săvârşirea infracţiunii de "folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, săvârşită în formă continuată".

Din probele de la dosar rezultă că Anca Albu s-a dus la biroul lui Horea Uioreanu şi i-a transmis acestuia următorul mesaj: "Ai grijă, ţinta nu este Răzvan Pop, ţinta eşti tu". Mesajul a fost transmis imediat după ce şeful de cabinet al lui Horea Uioreanu, Răzvan Pop, a decis să colaboreze cu procurorii DNA. Răzvan Pop a fost de acord să colaboreze cu DNA după ce a fost prins în flagrant de DNA Cluj în alt dosar de corupţie şi a vrut să scape de pedeapsa oferind probe concludente împotriva lui Uioreanu, printre care şi celebra agendă unde erau notate „şpăgile” primite de acesta. Uioreanu credea că doar Răzvan Pop era în vizorul DNA până să îi spună Anca Albu, care lucra chiar la Serviciul Filaj al SRI Cluj, că el era de fapt "ţinta" filajului.

De altfel, şi fostul subprefect de Cluj, Mihnea Uioraş, a fost acuzat că a primit informaţii ca la rândul lui este obiectul unor măsuri informative, filaj, de la acelaşi subofiţer SRI.

Plutonierul SRI Anca Albu a fost de acord să semneze un acord de vinovăţie cu DNA, motiv pentru care va primi o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare. Alături de ea au mai semnat acorduri de vinovăţie Mihnea Uioraş, la data faptelor subprefect al judeţului Cluj, şi Silvia Bălaj, mama subofiţerului SRI, Anca Albu, cei doi urmând să primească o condamnare de doi ani de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei, care nu va fi trecută în cazier, dacă la finalul celor doi ani, aceştia nu au comis alte fapte penale. Cei doi sunt acuzaţi de complicitate la infracţiunea mai sus menţionată.

Procurorii DNA au dispus sesizarea instanţei cu privire la acordurile de recunoaştere a vinovăţiei semnat de trei dintre inculpaţii din dosar.