Dodon, Greceanîi şi Sandu prezenţi la învestirea Irinei Vlah în funcţia de başcan al Găgăuziei. Bileţchi: A fost călcată în picioare Constituţia

Başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, în cadrul ceremoniei de investire
Başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, în cadrul ceremoniei de investire (facebook.com/irina vlah)

Premierul Maia Sandu, preşedintele Igor Dodon şi preşedinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, au participat vineri seară la Comrat la inaugurarea celui de-al doilea mandat al başcanului autonomiei găgăuze, Irina Vlah. Ceremonia a avut loc în cadrul unei şedinţe extraordinare a Adunării Populare.

Înainte de plecare la eveniment, prim-ministrul Maia Sandu a scris pe pagina sa de Facebook că merge la învestirea Irinei Vlah în calitate de başcan al Găgăuziei pentru că, indiferent de divergenţele politice sau ideologice, e timpul să se pună capăt divizărilor între cetăţeni.

„Îmi doresc ca de acum înainte limba, cultura, etnia să nu mai fie folosite drept motive de dezbinare. Vreau să fim o societate unită, solidară, pentru că noi toţi avem aceeaşi dorinţă - să ne simţim bine acasă”, a adăugat Maia Sandu.

Alegerile în UTA Găgăuzia s-au desfăşurat la 30 iunie, iar Irina Vlah a fost aleasă cu votul a 91,27% din alegători. La ceremoniile de la Comrat au participat şi o delegaţie a parlamentului Federaţiei Ruse.

În context, liderul Unirea-ODIP, Vlad Bileţchi a ţinut să menţioneze că la investirea în funcţie a başcanului Găgăuziei au fost intonate imnuri a doua state: a Republicii Moldova şi UTA Găgăuzia, iar fundalul scenei ar fi fost reprezentat şi de drapelul Federaţiei Ruse. „Culmea, călcată în picioare Constituţia, caracterul unitar şi indivizibil, suveranitatea şi independenţa statului.