ONG-uri de media din R. Moldova: Să fie sancţionate persoanele care au ameninţat jurnaliştii din Găgăuzia

(Captură Foto)

Organizaţiile neguvernamentale de media din Republica Moldova se declară îngrijorate de atacurile şi ameninţările aduse mai multor jurnalişti din autonomia găgăuză după publicarea unui articol critic care o vizează pe şefa Departamentului Cultură şi Turism, membra Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia Maria Semionova şi solicită procurorilor să apere drepturile garantate de legislaţia R. Moldova în exercitarea profesiei de jurnalist.

În articolul publicat pe portalul Nokta.md se menţionează că Maria Semionova având statut de funcţionar public desfăşoară şi activitate de antreprenoriat, fiind prezentator la nunţi şi alte evenimente, ceea ce contravine legii. Potrivit declaraţiei ONG-urilor de media, citate de api.md, după publicare, jurnaliştii redacţiei au fost intimidaţi pe reţelele sociale şi ameninţaţi de soţul funcţionarei cu agresiunea fizică.

”Atragem atenţia şi cerem reacţia neîntârziată a başcanului autonomiei Irina Vlah în legătură cu acest caz scandalos de intimidare a jurnaliştilor pentru critică. Totodată, îi cerem doamnei Vlah să iniţieze o anchetă de serviciu privind comportamentul unor persoane cu funcţii publice, inclusiv a prim-vicebaşcanului Vadim Ceban care a încurajat discursul de intimidare a jurnaliştilor portalului Nokta.md”, se mai arată în declaraţie.

În context, organizaţiile semnatare ale declaraţiei solicită investigarea şi calificarea juridică şi a unui alt caz care s-a produs recent în localitatea Cişmichioi din UTA Găgăuz Yeri unde consilierii locali i-au interzis consilierului şi jurnalistului Dmitri Ianul filmarea şedinţei Consiliului local din 3 iulie, ameninţându-l cu răfuiala fizică, ceea ce contravine legislaţiei naţionale privind adoptarea deciziilor şi transparenţa in procesul decizional.

În concluzie, organizaţiile neguvernamentale din domeniul mass media solicită autorităţilor regionale (Başcanul, Comitetul Executiv) şi subdiviziunilor autorităţilor centrale (Procuratura, Cancelaria de Stat) să ia măsuri pentru sancţionarea persoanelor vinovate de intimidarea jurnaliştilor şi să nu admită cazuri similare pe viitor.