Dodon a prezentat activitatea Guvernului. Vitalie Călugăreanu: „De când preşedintele dă pensii şi salarii?”

Vitalie Călugăreanu
Vitalie Călugăreanu (Epoch Times România)

După înaintarea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Sandu, votată de către socialişti şi democraţi şi numirea de către preşedintele Republicii Moldova a unui nou executiv condus de fostul său consilier, Igor Dodon face declaraţii privind activitatea cabinetului de miniştri, prerogativă care nu-i aparţine.

De menţionat că proiectele prezentate de Dodon coincid în totalitate cu cele prezentate de fostul prim-ministru, Maia Sandu, în plenul Parlamentului. Mai mult decât atât, Dodon a ţinut să-l plagieze şi pe fostul lider fugar al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, care în fiecare zi de marţi ieşea cu declaraţii privind activitatea Guvernului Filip.

Lăudându-se cu proiecte sociale ce urmează a fi implementate de Guvernul condus de Ion Chicu, preluate din „Bugetul Solidarităţii” pregătit de Guvernul Sandu şi făcut public înainte de votarea moţiunii, preşedintele a afirmat că a lucrat în weekend cu membrii Guvernului, pentru a găsi resursele necesare pentru implementarea proiectelor, evitând să specifice că patru dintre ele au fost planificate de Guvernul Sandu.

Mai jos prezentăm asemănările/diferenţele dintre câteva proiecte făcute publice de Dodon după numirea noului Guvern şi cele prezentate de Maia Sandu înainte de votarea moţiunii:

Igor Dodon: „Am luat decizia să majorăm ajutorul pentru perioada rece a anului de la 350 de lei la 500 de lei şi am extins numărul familiilor care vor beneficia de la 170 de mii la 300 de mii.”

Maia Sandu: „Bugetul solidarităţii include creşterea ajutorului pentru perioada rece a anului de la 350 la 500 de lei pe lună şi extinderea programului pentru ca de acesta să beneficieze 200 de mii de familii.”

Igor Dodon: „Am luat decizia să majorăm alocaţiile lunare pentru veterani de la 100 de lei la 300 de lei, pentru participanţii la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova şi pentru participanţii la acţiunile de luptă din Afganistan. Este vorba de peste 20 de mii de persoane.”

Maia Sandu: „Bugetul solidarităţii include creşterea sprijinului pentru participanţii la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova Moldova şi participanţii la acţiunile de luptă din Afganistan. Alocaţia va fi majorată de la 100 la 300 de lei pentru peste 26 de mii de oameni.”

Igor Dodon: „În timpul apropiat va fi majorată indemnizaţia pentru tinerii specialişti din domeniul medical şi farmaceutic. În cazul medicilor şi farmaciştilor, aceasta va creşte de la 45 de mii de lei la 120 de mii de lei, iar pentru personalul medical şi farmaceutic cu studii medii - de la 36 de mii la 96 de mii de lei. Este vorba de persoanele care merg în zona rurală, unde avem nevoie de specialişti în toate domeniile.”

Maia Sandu: „Am planificat în bugetul solidarităţii majorarea de trei ori a indemnizaţiei unice pentru absolvenţii medici şi farmacişti de la 45 de mii de lei la 120 de mii de lei şi pentru personalul medical şi farmaceutic cu studii medii de la 36 de mii de lei la 96 de mii de lei, care merg să lucreze în sate şi oraşe mici.”

Igor Dodon: „Pentru anul viitor se preconizează majorarea de salarii pentru sectorul bugetar, în mediu va fi cu 10 la sută, dar pe unele categorii, de exemplu, profesori şi educatori din grădiniţe - cu circa 18 la sută, pentru asistenţii sociali - cu 16 la sută şi alte categorii pentru care nu vreau să vin cu toate detaliile, o să le vedeţi în proiectele care vor fi publicate în viitorul apropiat.”

Maia Sandu: „Bugetul solidarităţi înseamnă creşterea salariilor bugetarilor cu 10 la sută şi corectarea legii salarizării pentru a oferi creşteri mai mari de 10 la sută, unele până la 30 la sută, pentru anumite categorii de angajaţi: învăţători, educatori, asistenţi de educatori, bucătari, lucrători sociali, bibliotecari, directori de instituţii educaţionale şi pompierii”.

Dodon: „Astăzi vreau să anunţ câteva măsuri sociale foarte importante, pentru care împreună cu colegii mei din Guvern, în aceste zile de odihnă, am găsit resursele necesare şi care urmează a fi implementate în următoarele săptămâni”.

Maia Sandu: „Deputaţii din PSRM îşi construiesc moţiunea pe false acuzaţii despre înrăutăţirea situaţiei sociale şi economice a ţării şi aruncă toate pietrele în Guvern. De ce minţiţi oamenii?

Jurnalistul Vitalie Călugăreanu îndeamnă la normalitate, punctând că în Republica Moldova NENORMALUL a început să pară ca fiind NORMAL şi mai grav e că nimeni nu se întreabă ce treabă are preşedintele cu activitatea Guvernului şi de când preşedintele dă pensii şi salarii.

„ÎNDEMN LA NORMALITATE. Ştiţi de ce companiile importante de media din lume nu-şi ţin reporterii mai mult de 3 luni în aceeaşi ţară? Pentru ca NENORMALUL să nu înceapă să li se pară NORMAL.

Exemplific: Azi Dodon a anunţat majorări de pensii de două ori pe an, indemnizaţii mărite, ajutoare pentru veterani, etc... ŞI NICIUN JURNALIST CARE A SCRIS LA TEMĂ nu s-a întrebat: Da' ce treabă are preşedintele cu toate astea? De când preşedintele dă pensii şi salarii?”, a scris Călugăreanu pe contul său de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe