Dionis Cenuşă: Igor Dodon doreşte o relaţie specială cu diaspora moldovenească din Rusia

Moldovenii aflaţi ilegal în Rusia dar care vor călători în Moldova pentru a vota la alegerile parlamentare, la întoarcere în Rusia vor beneficia de o amnistie migraţionistă, afirmă Igor Dodon.
Igor Dodon la întâlnirea cu diaspora moldovenească din Moscova
Igor Dodon la întâlnirea cu diaspora moldovenească din Moscova (facebook.com/Dodon Igor)

Preşedintele Igor Dodon s-a întâlnit sâmbătă şi duminică la Moscova şi Sankt Petersburg cu reprezentanţi ai diasporei moldovene pentru a-i informa despre prevederile unei amnistii, negociată cu preşedintele rus Vladimir Putin, pentru migranţii care se află ilegal în Rusia.

Astfel, şeful statului a promis că persoanele care şi-au pierdut dreptul legal de a fi în Federaţia Rusă pentru că au dat conştient informaţii false despre sine sau despre scopul vizitei în Rusia, au prezentat acte false sau nu au respectat termenul de şedere prevăzut de legislaţia rusă vor putea fi absolviţi de interdicţia de a mai intra în Rusia dacă vor părăsi teritoriul acestei ţări nu mai târziu de 1 februarie 2019 şi vor reveni pe teritoriul Federaţiei Ruse nu mai devreme de 15 martie 2019.

„La îndeplinirea acestor condiţii, pe lângă anularea interdicţiei de a intra în ţară, va începe curgerea noului termen al şederii legale a cetăţeanului R. Moldova pe teritoriul Federaţiei Ruse”, a susţinut şeful statului notând că 148 de mii de moldoveni s-ar fi confruntat cu restricţii impuse de Serviciul Federal pentru migraţie al Rusiei.

Potrivit unei postări a lui Igor Dodon pe pagina sa de Facebook, la finele întâlnirilor cu diaspora moldoveană din Moscova şi Sankt Petersburg au fost organizate „concerte grandioase”, preşedintele promiţând, totodată, audienţei că anul viitor va fi declarat Anul Moldovei în Federaţia Rusă.

În context, politologul Dionis Cenuşă menţionează că potrivit tradiţiei, preşedintele Dodon doreşte să aibă o relaţie specială cu diaspora moldovenească din Rusia, întâlnirile acestuia scoţând în evidenţă aspecte legate de interesele Moscovei faţă de alegerile parlamentare din Moldova.

„Nu pot fi excluse calculele Rusiei şi ale socialiştilor, de a-i împinge pe migranţii moldoveni din Rusia în proteste post-electorale, dacă un guvern pro-rus nu va fi constituit la Chişinău sau pentru a declanşa alegeri anticipate. Anume acest lucru explică de ce Moscova a oferit perioada 1 ianuarie -15 martie 2019 ca perioadă de întoarcere pentru moldovenii din Rusia în loc de 1 decembrie - 25 februarie (ziua următoare după alegeri)”, a concluzionat expertul şi analistul politic Dionis Cenuşă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe