Octavian Ţîcu: Regimul lui Plahotniuc nu va avea scrupule să instaureze „modelul rusesc” de putere

Rusia a putut distorsiona agenda internă a RM de la traseul de integrare în UE folosindu-se de caracterul fragmentat al societăţii moldoveneşti şi al clasei politice, care de mult timp sunt instrumente ale Moscovei, afirmă istoricul.
Octavian Ţîcu, fost membru al Partidului Popular European din Moldova
Octavian Ţîcu, fost membru al Partidului Popular European din Moldova (facebook.com)

Istoricul Octavian Ţîcu susţine că în agitaţia internă legată de „vânătoarea de vrăjitoare”, de identificarea „trădătorilor de Patrie” (ancheta parlamentară în cazul Open Dialog n.r.) şi de alte „găinării” ale guvernării oligarhice „pro-Moldova”, la nivel internaţional s-a produs un lucru care poate schimba în curând situaţia la nivel global, regional şi implicit a R. Moldova.

În opinia istoricului, expusă într-un editorial publicat pe cotidianul.md, regimul de la Chişinău nu va avea scrupule să instaureze „modelul rusesc” de putere.

Octavian Ţîcu menţionează că posibilitatea Rusiei de a distorsiona agenda internă a R. Moldova de la traseul de integrare europeană a fost relaxat pe de o parte de slăbiciunea lumii occidentale, bulversată de dificultăţile funcţionale ale Uniunii Europene, dar şi de rezultatul alegerilor din SUA, iar pe de altă parte, de caracterul fragmentat al societăţii moldoveneşti şi a clasei sale politice, care sunt de mult timp instrumente ale Moscovei pentru a impune aici atât partide pro-ruse, care se manifestă deschis în favoarea integrării eurasiatice, cât şi partide „proeuropene” mascate, care au avut menirea mimării traseului de integrare europeană pentru propriul beneficiu şi interesele ruse.

„Uniunea Europeană se pare că s-a trezit la realitate, repudiind regimul lui Plahotniuc şi susţinând opoziţia de la Chişinău, iar Camera Reprezentanţilor din Congresul SUA trebuie să devină principalul nostru sprijin în pledarea cauzei pro-occidentale”, a adăugat autorul editorialului concluzionând că în prezent este nevoie de o mobilizare totală a societăţii împotriva regimului oligarhic, susţinerea plenară a opoziţiei, care devine unica alternativă politică pentru occidentali şi pentru R. Moldova în dorinţa salvării naţionale şi revenirii în cărţile integrării europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe