DIICOT nu a fost implicată în investigaţia SRI privind cartelele prepaid

DIICOT, instituţie specializată în lupta contra terorismului, nu a luat parte la investigaţia declanşată de SRI privind folosirea cartelelor prepaid la acţiunile teroriste din Europa. Motivul? Nu i s-a solicitat.
DIICOT
DIICOT (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Daniel Horodniceanu, Procurorul-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), susţine că instituţiei pe care o conduce nu i s-a solicitat să participe la investigaţia declanşată de SRI privind folosirea cartelelor prepaid în acţiuni teroriste din Europa, relatează news.ro.

Amintim că SRI a deschis o anchetă privind folosirea cartelelor prepaid cu numere de România în atentatele recente.

"În România, indivizi afiliaţi organizaţiilor teroriste au folosit cartele prepaid pentru comunicare în exterior. Investigaţia priveşte inclusiv posibilitatea utilizării unor astfel de cartele în atentatele din Europa. De altfel, informaţii recente indică lansarea de ameninţări la adresa unor infrastructuri de transport dintr-o ţară europeană de pe astfel de cartele”, se arată într-un comunicat de presă al SRI transmis miercuri.

SRI arată că informaţiile recente indică lansarea de ameninţări la adresa unor infrastructuri de transport dintr-o ţară europeană de pe astfel de cartele. Surse oficiale au explicat că folosind aceste cartele erau pregătite detaliile unor activităţi teroriste.

În acest context, şeful DIICOT a declarat, la rândul său, că există unele informaţii despre activităţi care au legătură cu operaţiunile teroriste, însă nu s-au conturat sub forma unor dosare penale până în acest moment. Horodniceanu a mai precizat că instituţia pe care o conduce lucrează la crearea unei structuri specializate strict pe investigarea terorismului, însă întâmpină dificultăţi, deoarece aceasta ar trebui să aibă o poliţie judiciară care să asigure investigaţiile în aceste dosare.

Articolul integral poate fi citit aici

Reamintim că luni Guvernul a anunţat că se pregăteşte să scoată o nouă lege care să nu mai permită vânzarea cartelelor telefonice prepay fără prezentarea unui act de identitate.

Câteva ore mai târziu, Serviciul Român de Informaţii (SRI) a confirmat luni, la solicitarea digi24.ro, că în mai multe zone de conflict sunt folosite cartele prepay româneşti. În răspunsul trimis televiziunii citate, ofiţerii SRI au precizat că, din datele strânse până în acest moment, inclusiv de la partenerii externi, rezultă că în mai multe zone de conflict, inclusiv în Siria şi Irak, ţări în care este activă organizaţia Statul Islamic, sunt folosite cartele telefonice româneşti.

Întrebată de digi24 dacă aceste cartele prepaid româneşti au vreo legătură cu atentatele din Paris şi Bruxelles, instituţia a răspuns că nu poate confirma dacă au fost folosite cartele româneşti în pregătirea acestor atacuri.