Dezbatere în parlamentul britanic: ebola ar putea deveni transmisibil prin aer

Virusul Ebola, la microscop
Virusul Ebola, la microscop (Captură Youtube)

În cadrul unui discurs în Camera Lorzilor, lordul Robert Winston a anunţat marţi că ebola s-ar putea transforma într-un virus aeropurtat, care are capacitatea de a se transmite ca o răceală obişnuită.

Winston, care este doctor şi profesor, a reacţionat astfel după ce ministrul Sănătăţii Earl Howe a insistat în Camera Comunelor că riscul cu care se confruntă poporul britanic ”rămâne coborât”.

”Sunt puţin îngrijorat în privinţa riscului posibil de a mă complace cu afirmaţiile că acesta este un risc scăzut”, a argumentat Winston.

”Ştim că aceşti viruşi se transformă şi că virusul ebola se poate transforma. Ştim foarte bine că nu se transmite prin aer în acest moment şi ştim că este improbabil ca celulele tractului respirator superior şi faringian să poarte virusul”, a adăugat acesta.

”Totuşi, ne puteţi garanta că oamenii (de ştiinţă) analizează riscul unei transformări a acestui virus astfel încât noi să ne putem asigura că modul său de transmisie nu se schimbă ?”, a continuat profesorul.

Totuşi, Howe a explicat că virusul se poate transmite numai prin contact direct cu sângele sau alte fluide corporale ale persoanei infectate. Acesta a confirmat că va exista o ”monitorizare foarte atentă” a modului în care se vor desfăşura transformările virusului.

Epidemia de ebola a ucis deja peste 4.447 de persoane, majoritatea în Africa de Vest. Rapoartele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au înregistrat până acum 8.914 cazuri probabile sau suspecte.

Se estimează că jumătate din oamenii afectaţi de ebola au supravieţuit.

Dezbaterea din parlamentul britanic a survenit după ce şeful misiunii ONU din Africa de Vest, Anthony Banbury a avertizat că există o şansă ”de coşmar” ca virusul ebola să devină transmisibil prin aer dacă epidemia nu va fi controlată destul de rapid.

Recent, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că virusul letal a ucis aproximativ 70% dintre persoanele infectate şi că ar putea ajunge la o rată de creştere săptămânală de 10.000 de cazuri noi până în luna decembrie, în Africa de Vest.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe