Liderul nord-coreean îşi face prima apariţie publică după 40 de zile

Dictatorul comunist nord-coreean, Kim Jong-un.
Dictatorul comunist nord-coreean, Kim Jong-un. (Getty Images)

Cu un zâmbet larg şi sprijinindu-se într-un baston, liderul nord-coreean Kim Jong-un a apărut marţi în mass media de stat pentru prima dată într-un interval de aproape şase săptămâni, după o absenţă care a hrănit speculaţiile globale că ceva nu este în regulă cu cea mai puternică persoană a ţării izolate.

Reluarea bruscă a “inspecţiilor pe teren”, care au făcut parte din agenda publică a lui Kim înaintea celor 40 de zile de dispariţie, a permis masivului aparat de propagandă al ţării să continue să facă ceea ce ştie el să facă mai bine – să-l glorifice pe dictatorul nord-coreean. Şi, pe moment, mass media de stat va lansa o sumedenie de zvonuri cu privire la o lovitură de stat şi probleme serioase de sănătate.

În timp ce vizita noul District Rezidenţial Wisong pentru Savanţi şi un nou institut construit în Phenian, Kim “a luat măsurile necesare cu multă grijă şi iubire”, scria într-un editorial publicat marţi dimineaţă Agenţia de Ştiri Centrală Coreeană, fără să menţioneze însă când a avut loc această vizită sau să dea informaţii despre starea sănătăţii liderului.

Recenta absenţă a fost, parţial, “un mecanism de a atrage atenţia şi cu siguranţă funcţionează”, a declarat Bruce Cumings, expert în problemele coreene la Universitatea din Chicago.

“Nordul s-a aflat într-o ofensivă diplomatică in Europa şi în alte locuri, se simte izolat şi chiar este izolat, dacă luăm în considerare relaţiile sale cu Washingtonul. Şi toate aceste evenimente interne legate de liderul ţării aduc Nordul din nou pe prima pagină.”

Înainte de apariţia de marţi, Kim a fost văzut ultima dată în public la un concert în 3 septembrie.

Această abilitate de a atrage atenţia nefăcând nimic spune multe despre propaganda nord-coreeană, care îl consideră pe Kim ca un centru pentru tot şi toate. Înlăturarea timp de 40 de zile a soarelui în jurul căruia se învârte aparatul propagandistic şi media internaţională, atât tradiţională cât şi socială, a dus la o explozie a curiozităţii.

Cu toate că au existat suficiente analize informaţionale ale unor experţi şi precum şi vizitatori frecvenţi ai Phenianului care au sugerat că situaţia nu era atât de gravă precum părea, totuşi, speculaţiile au continuat să aibă propriul lor ritm.

Pe rând, Kim a fost raportat că suferea de gută, apoi de diabet, de hemoragie cerebrală, de o boală de inimă, a avut un picior bolnav ce necesita o operaţie în mâna unui doctor francez, a avut chiar o boală mentală sau, conform unui raport în presa britanică, a suferit datorită dependenţei de brânză. Mai mult, au existat zvonuri privind o lovitură de stat.

Speculaţiile au fost declanşate de lipsa lui Kim la câteva evenimente de mare importanţă la care participa în mod normal şi de faptul că luna trecută a fost descris într-un documentar oficial ca suferind de un anumit “disconfort”. Materialele video de arhivă din luna august l-au prezentat pe Kim ca fiind supraponderal şi şchiopătând.