Gazprom a înregistrat pierderi semnificative în prima jumătate a anului

Logoul companiei ruse Gazprom.
Logoul companiei ruse Gazprom. (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)

Compania de stat rusă Gazprom a anunţat, marţi, că profitul înregistrat în prima jumătate a anului 2014 a scăzut la 450,58 miliarde de ruble (11,1 miliarde de dolari) de la 528,7 miliarde de ruble, relatează Reuters.

Declinul profiturilor gigantului energetic rus survine pe fondul tensiunilor dintre Occident şi Rusia şi al izolării politice a Moscovei, care au afectat puternic economia rusă.

Totuşi, compania nu a fost vizată în mod direct de către sancţiunile occidentale, deşi a fost folosită de Moscova ca armă împotriva statelor client din Europa Centrală şi de Est. În ultimele săptămâni, gigantul rus a redus cantitatea de gaze furnizate mai multor ţări din Europa de Est, precum Polonia, Slovacia, Ucraina şi România.

Estimările arată că vânzările companiei din prima jumătate a anului 2014 au crescut până la 2,87 trilioane de ruble, de la 2,57 trilioane de ruble, cât a înregistrat în prima jumătate a anului 2013.

În luna septembrie, Gazprom a anunţat o scădere cu 41% a profitului din primul trimestru, motivând declinul prin problema livrărilor la gaze către Ucraina. Însă marţi, oficialii gigantului energetic au anunţat că în al doilea trimestru profitul net a crescut cu 13%, până la 227,6 miliarde de ruble.

Scăderea veniturilor înregistrate de cea mai mare companie din Rusia, al cărei buget de stat se bazează pe profiturile industriei energetice, reprezintă un indice al economiei ruse, care se află în pragul recesiunii.