Desprinderea de Europa: Ponta critică UE pentru atitudinea faţă de China

Întîlnirea dintre Victor Ponta Prim-Ministrul României şi premierul Chinei Li Kequiang la Bucureşti
Întîlnirea dintre Victor Ponta Prim-Ministrul României şi premierul Chinei Li Kequiang la Bucureşti (Epoch Times România)

Cunoscut susţinător al regimului comunist din China, premierul Victor Ponta a criticat luni reacţia Comisiei Europene privind Forumul China-Europa Centrală şi de Est, apărută în presa internaţională sub forma unei circulare, pe care o consideră „neinspirată”, fiind o „dovadă a unei lipse de viziune care macină Europa şi Bruxelles-ul”.

"Sunt multe camere şi vreau să fiu cât mai diplomat posibil: reacţia de la Bruxelles a unei circulare scăpate pe surse, în care ni se spunea ce să facem şi ce să nu facem când vine premierul Chinei, cred că a fost nu doar neinspirată, dar a dovedit o lipsă de viziune care, de fapt, macină Europa şi Bruxelles-ul şi care trebuie să ne dea de gândit mai ales în contextul în care, foarte probabil, după 25 mai, reprezentanţii populişti şi extremişti în Parlamentul European vor fi extrem de mulţi şi de puternici. Cu circulare scăpate pe surse, în care se spune ţărilor din regiune cum să facă sau să nu facă cu China, nu cred că este răspunsul adecvat", a declarat Ponta, în cadrul unei dezbateri a Institutului Aspen România.

Premierul român a transmis UE că o Europa de Est mai dezvoltată este şi în interesul Europei occidentale, evitând să abordeze alianţele geostrategice de care România aparţine, dar China nu. Ponta a continuat, amintind de reticenţa Europei faţă de români:

"Acum văd că există ideea de construi noi ziduri, să nu mai vină românii, bulgarii! Ceilalţi au intrat - norocul lor, că probabil nu mai intrau nici ei. Nu există decât un singur zid care poate rezista, acela de a avea o dezvoltare economică în România, în Bulgaria, în ţările balcanice care să facă pentru populaţia europeană a acestor ţări, până la urmă, mult mai de dorit să rămână aici decât să meargă în Marea Britanie, în Franţa sau în Germania", a adăugat Ponta.

Când România a întins covorul roşu pentru reprezentanţii Partidului Comunist Chinez care au venit la Bucureşti în frunte cu premierul Li Keqiang, scoţând steagurile UE pentru a le ridica pe ale Chinei, Europa şi-a manifestat îngrijorarea faţă de intenţiile chinezilor. În timp ce Ponta vorbea despre marile oportunităţi pe care ni le oferă chinezii, presa occidentală publica articole despre rolul României de "cal troian" al continentului - „China intră în Europa prin Est”, „China încearcă divizarea Uniunii Europene prin România”.

Vizita premierului chinez la Bucureşti a fost văzută ca o strategie de „divide et impera” (desparte şi domină) care vizează Europa, a avertizat atunci un diplomat european, sub protecţia anonimatului, pentru publicaţia Financial Times.

UE suspectează că Beijingul, cu o agendă extrem de expansionistă, vrea să intre cu forţa pe piaţa europeană, dar nu în condiţii pe care să le negocieze cu Uniunea, ci utilizând unele acorduri "flexibile" cu statele est-europene, care, afectate de criză, ar putea micşora standardele şi accepta acorduri dezavantajoase pentru UE, care ar putea da ulterior Chinei o poziţie mult mai puternică la viitorul acord de investiţii dintre China şi Bruxelles.

Bruxelles a transmis statelor membre un mesaj circular prin care le-a solicitat să se menţină în linia politicii UE în cadrul negocierilor bilaterale şi multilaterale cu China, precum şi să informeze Uniunea cu privire la orice fel de contracte semnate cu China în perioada următoare.

Mesajul vine ca urmare a "preocupării la nivel politic înalt în instituţiile europene în ceea ce priveşte atitudinea politică faţă de China" şi se referă la contactele la nivel de şefi de stat şi de guvern.

Chinezii au plecat din România lăsând în urmă promisiuni de peste 8,5 miliarde de euro.