Veste proastă pentru Borbely. Dosarul său de corupţie a fost redeschis

Laszlo Borbely
Laszlo Borbely (Epoch Times România)

Curtea Supremă a confirmat luni, printr-o decizie definitivă, redeschiderea anchetei în dosarul fostului ministru al Mediului, Laszlo Borbely, acuzat că ar fi luat mită pentru intervenţii în vederea atribuirii unor contracte.

Procurorii DNA Oradea au revocat la 5 ianuarie soluţia de neîncepere a urmăririi penale în dosarul de trafic de influenţă al lui Borbely, actualmente deputat UDMR, şi au reluat cercetările în dosar.

Potrivit noului Cod de procedură penală, când se dispune o astfel de revocare, procurorul trebuie să solicite unei instanţe competente confirmarea redeschiderii urmăririi penale, iar în cazul de faţă această instanţă este ÎCCJ, în contextul în care Borbely ocupă funcţia de deputat.

Reamintim că pe 14 ianuarie 2014, DNA a dispus neînceperea urmăririi penale (NUP) în cazul lui Laszlo Borbely pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi pentru fals în declaraţii, după ce, în 2011, Camera Deputaţilor nu a încuviinţat urmărirea penală a fostului ministru al Mediului.

În aprilie 2012, Laura Codruţa Kovesi, la vremea respectivă procuror general al României, a explicat că administrarea probatoriului în ceea ce îl priveşte pe Borbely nu va putea fi realizată în lipsa avizului Parlamentului pentru începerea urmăririi penale.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea i-au trimis în schimb în judecată pe fostul consilier a lui Borbely şi pe doi administratori de firme, acuzaţi de cumpărare de influenţă.

Potrivit DNA, Borbely ar fi primit prin intermediul consilierului său personal foloase necuvenite de la cei doi administratori de firme, pentru a determina în schimb funcţionari din Administraţia Naţională "Apele Române", instituţie aflată în coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor, să favorizeze societăţile acestora la diferite licitaţii.

Astfel, societatea Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, care i-ar fi renovat şi utilat un apartament în valoare de 80.952 de lei ministrului, a încheiat în perioada 2010 - 2011, cu unităţi din subordinea ANAR, respectiv Administraţiile Bazinale de Apă Someş Tisa, Banat, Olt, Buzău - Ialomiţa, Siret, Prut - Bârlad şi Dobrogea - Litoral, 19 contracte pentru regularizări, amenajări, îndiguiri sau recalibrări ale cursurilor unor ape aflate în administrarea acestor unităţi, în valoare de 295.037.846 lei (TVA inclus).

De asemenea, firma Azimut Com SRL Acăţari i-ar fi remis lui Borbely foloase necuvenite constând în reamenajarea şi extinderea unui imobil, proprietate extratabulară a acestuia, în valoare de 112.199 de lei. În schimb, firma respectivă a încheiat în cursul anilor 2010 - 2011 cu Administraţia Bazinală de Apă Mureş, trei contracte de specialitate având ca obiect lucrări hidrotehnice şi două contracte de lucrări în subantrepriză cu societatea Lescaci Com SRL Negreşti Oaş.

Dosarul este judecat de Tribunalul Satu Mare.