Membri ai Parlamentului European solicită eliberarea practicanţilor Falun Gong în China

Europarlamentarul Alianţei Liberale Europene Klaus Buchner.
Europarlamentarul Alianţei Liberale Europene Klaus Buchner.

Peste 20 de membri ai Parlamentului European au trimis, pe 3 februarie, o scrisoare comună ambasadorului chinez în Germania, tribunalelor din Provincia Heilongjiang şi ”Biroului 610” local, solicitând eliberarea imediată a patru practicanţi Falun Gong arestaţi în luna martie 2014, potrivit site-ului Minghui.

Scrisoarea condamnă actele ilegale ale tribunalelor şi ale departamentului de poliţie local, şi solicită autorităţilor provinciale să anuleze procesul intentat ilegal practicanţilor Falun Gong. Ultima audiere în acest caz a avut loc pe 8 ianuarie, 2015, însă verdictul nu a fost făcut public.

Cei patru practicanţi au fost arestaţi împreună cu patru avocaţi de drepturile omului, în timp ce se întâlneau într-un hotel din provincia Heilongjiang, pentru a discuta mijloacele prin care pot fi eliberaţi alţi practicanţi încarceraţi în Centrul de Spălare a Creierului Qinglongshan - cunoscut oficial şi ca ”Centrul de Educaţie Legală a Gospodăriei Jiansanjiang”.

După arestare, avocaţii au fost eliberaţi la mijlocul lunii aprilie, însă cei patru practicanţi sunt încă reţinuţi.

Pe lângă faptul că a condus eforturile pentru trimiterea scrisorilor comune, europarlamentarul Klaus Buchner a condamnat deschis pe 5 februarie, pe pagina sa de Facebook, persecuţia lansată de PCC împotriva Falun Gong din China.

”Peste 15 ani de persecuţie împotriva Falun Gong şi recoltarea de organe sistematică pe viu de la practicanţii Falun Gong de către Partidul Comunist Chinez nu numai că au încălcat libertăţile de credinţă, libertatea de opinie a individului, şi alte drepturi legale de bază protejate de Constituţia chineză, dar au încălcat şi convenţiile pe care China le-a semnat, precum Convenţia Naţiunilor Unite împotriva Torturii”, a notat Buchner.

Aceasta a fost a doua oară când domnul Buchner şi-a exprimat susţinerea faţă de Falun Gong după mesajul publicat pe Facebook pe data de 7 ianuarie 2015. În reclamaţia din acest an, europarlamentarul a mai precizat:

”Pentru a pune capăt crimei împotriva umanităţii în temeiul articolului 7 din Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale, care reprezintă un genocid împotriva practicanţilor Falun Gong potrivit Articolului 6 din Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale, a fost adoptată, pe 12 decembrie 2013, la Strasbourg, o rezoluţie împotriva recoltării de organe din China".

”Rezoluţia cere Partidului Comunist Chinez să elibereze imediat toţi practicanţii Falun Gong reţinuţi şi să oprească recoltarea de organe de la practicanţii Falun Gong, de la alţi prizonieri politici paşnici, precum şi de la membrii minorităţilor religioase şi etnice”, a continuat acesta.

Scrisoarea comună a fost trimisă, pe 3 februarie, către Ambasadorul Shi Mingde din cadrul Ambasadei Chineze din Germania; Preşedintelui Congresului Partidului Comunist Chinez (PCC), Zhang Dejiang; Preşedintelui Tribunalului Suprem, Zhou Qiang; Secretarului Comitetului PCC din provincia Heilongjiang, Wang Xiankui; Directorului Biroului 610 din provinciei Heilongjiang, Gu Songhai; Preşedintelui Înalţii Curţi din Provincia Heilongjiang, Zhang Shuyun; şi Preşedintelui Tribunalului de Reclamaţii Teritoriale din Jiansanjiang, Fu Wen.

Ce se cere?

Lista detaliată a cererilor cuprinde următoarele:

  • Eliberarea imediată a celor patru practicanţi Falun Gong, Shi Mengwen, Wang Yanxin, Li Guifang, şi Meng Fanlin, care au fost reţinuţi de la arestarea din luna martie 2014.
  • Garantarea libertăţii şi siguranţei celor patru practicanţi Falun Gong, a membrilor lor de familie şi a avocaţilor apărării;
  • Asigurarea licenţei profesionale a avocaţilor apărării;
  • Eliberarea tuturor practicanţilor Falun Gong închişi în Provincia Heilongjiang;
  • Anularea deciziei Tribunalului de Reclamare Teritorială după procesul ilegal din 6 ianuarie;
  • Investigarea acţiunilor ilegale ale Curţii de Reclamaţii Teritoriale din Jiansanjiang, Procuraturii de Reclamaţii Teritoriale din Jiansanjiang şi Biroului de Securitate Publică Jiansanjiang.

Pe 8 ianuarie, 2015, domnul Buchner l-a informat pe ambasadorul Yang Yanyi din cadrul Misiunii Chineze despre procesul ilegal susţinut de Tribunalul de Reclamaţii Teritoriale Jiansanjiang împotriva celor patru practicanţi Falun Gong. De asemenea, acesta a protestat, pe pagina sa de Facebook, împotriva regimului comunist chinez.

Europarlamentarul a notat într-un eseu intitulat ”China în prim-plan” şi publicat pe Facebook, că: ”practicanţii Falun Gong au fost persecutaţi şi reţinuţi din cauza credinţei lor. Chiar şi avocaţii apărării au fost reţinuţi sau torturaţi. Libertatea de credinţă stipulată de constituţia Republicii Populare Chineze trebuie să fie acordată acestor credincioşi”.

În privinţa campaniei de propagandă şi incitare la ură şi a uciderii practicanţilor pentru organele lor desfăşurate în cadrul persecuţiei lansate de PCC, Buchner a indicat că propaganda pavează calea pentru persecutarea Falun Gong de către regim, fiind unul din cele mai odioase mijloace folosite de regimurile totalitare şi autoritare. Suprimarea se aplică multor oameni, chiar şi unei întregi religii sau populaţii ale unei ţări.

”Ţările europene trebuie să treacă la acţiune”

Fiind şi unul din martorii genocidului comis de nazişti împotriva evreilor, Buchner a apreciat că scopul regimului comunist chinez este să distrugă credinţa spirituală şi libertatea cetăţenilor chinezi prin controlarea strânsă a minţilor lor. Regimul nu permite oamenilor să ducă o viaţă spirituală de vreme ce asta poate aduce oamenilor libertate şi relaţii binevoitoare.

”Europenilor le pasă cu adevărat de astfel de situaţii şi protestează împotriva acestui fel de acţiuni. Trebuie de asemenea să spunem autorităţilor că nu ne dorim ca acest fel de lucruri să se întâmple deoarece asta ne poate afecta cu adevărat relaţiile”, a continuat acesta.

Europarlamentarul a indicat că va urmări derularea acestui caz, împreună cu alţi membri ai PE, continuând să salveze practicanţii Falun Gong implicaţi şi să susţină avocaţii apărării.

Reluarea cazului de drepturile omului din Heilongjiang

Cazul din martie a vizat situaţia de la Centrul de Spălare a Creierului din Qinglongshan. Potrivit lui Wang Quanzhang, există sute de închisori negre similare, sau de facilităţi de detenţie extralegale, în China. Acest fel de facilităţi operează sub ochii publicului de mulţi ani şi înlocuiesc cu eficienţă lagărele de muncă forţate, despre care se afirmă că ar fi fost închise în mod oficial.

Pe 20 martie 2014, patru avocaţi de drepturile omului, practicanţi Falun Gong şi membrii de familie ai practicanţilor închişi în centrul de detenţie, au mers la Centrul de Detenţie Qinglongshan. După ce le-a fost interzisă efectuarea unei vizite, aceştia au protestat în faţa centrului solicitând eliberarea practicanţilor reţinuţi.

A doua zi, avocaţii şi alţi şapte practicanţi au fost arestaţi în timp ce se întâlneau la un hotel local. Patru din cei şapte practicanţi au fost reţinuţi la acel moment.

Pe parcursul detenţiei, avocaţii au fost şi ei torturaţi: poliţia l-a bătut în special pe avocatul Tang Jitian, dar şi pe ceilalţi avocaţi, rupându-le per total 24 de coaste. Trei practicanţi Falun Gong au fost torturaţi până aproape de moarte.

Wang Yu, Zhang Weiyu precum şi alţi şase avocaţi i-au reprezentat pe cei patru practicanţi timp de aproximativ un an, fiind în acest timp supuşi abuzurilor din partea autorităţilor chineze.

Până acum, peste 60 de avocaţi din China s-au alăturat Grupului de Susţinere a Legii din Jiansanjiang, care furnizează asistenţă legală avocaţilor şi familiei lor. Grupul solicită încetarea proceselor ilegale şi revocarea deciziei Curţii de Reclamaţii Teritoriale.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe