Deputaţii Dan Perciun şi Radu Marian au înregistrat o iniţiativă legislativă pentu susţinerea studenţilor de la medicină

Radu Marian şi Dan Perciun, deputaţi PAS
Radu Marian şi Dan Perciun, deputaţi PAS (unpaspentru.md)

Deputaţii Dan Perciun şi Radu Marian, membri ai fracţiunii PAS, Blocul ACUM, au înregistrat o iniţiativă legislativă menită să stopeze abuzurile faţă de studenţii medicinişti bugetari şi au lansat o petiţia de susţinere a acestora.

Unul dintre angajamentele din campania electorală a viitorilor deputaţi tineri a fost iniţierea unor modificări la Legea privind ocrotirea sănătăţii în vederea protejării drepturilor tinerilor medicinişti.

Astfel, această iniţiativă legislativă vine să onoreze acel angajament luat în campanie şi să le ofere studenţilor bugetari posibilitatea de a rambursa mai uşor costurile acestora în cazul în care decid să facă rezidenţiatul peste hotare sau să lucreze într-o altă instituţie decât cea în care îi repartizează Ministerul.

Potrivit deputaţilor Partidului Acţiune şi Solidaritate, tinerii care vor să urmeze rezidenţiatul peste hotare sunt forţaţi să ramburseze, într-o tranşă, până la 250.000 de lei – o sumă echivalentă cu 35 de salarii medii pe economie pentru anul 2019.

Cei doi deputaţi consideră, prin urmare, că prevederile actuale ale legii sunt abuzive pentru că:

(a) forţează absolventul să restituie întreaga sumă într-o tranşă;

(b) Nu există o metodologie clară şi transparentă de calcul a costurilor care trebuie rambursate;

(c) lasă loc pentru interpretări referitor la perioada şi categoria de studenţi cărora li se aplică aceste prevederi;

(d) salariile personalului medical sunt mici, iar condiţiile de muncă proaste.

În vederea eliminării prevederilor implementate prost, adoptate cu neglijarea totală a intereselor absolvenţilor, se propun următoarele modificări:

- Etapizarea plăţilor de rambursare. Oferirea unui termen de la 3 până la 5 ani în care absolventul să poată returna costul studiilor.

- Aprobarea Regulamentului rambursare şi calcul a costului studiilor de către Guvern. În vederea sporirii transparenţei şi imuabilităţii prevederilor, considerăm oportun ca Regulamentul să fie aprobat de către Guvern şi nu de către Minister.

- Introducerea menţiunii în lege că noile prevederi privind obligativitatea rambursării costurilor studiilor se aplică doar pentru perioada de studii începând cu 01.09.2018. Această prevedere va elimina incertitudinea care există în prezent şi nu va lăsa loc pentru speculaţii şi interpretări.

- Plafonarea costului care urmează a fi rambursat la nivelul taxelor totale de studii percepute de la studenţii moldoveni care îşi fac studiile prin contract. Prevederea vine să elimine situaţia alogică când studenţii la buget pentru aceleaşi servicii sunt forţaţi să restituie o sumă mai mare decât taxele achitate de către studenţii la contract.

În susţinerea acestor modificări, deputaţii Dan Perciun şi Radu Marian au anunţat că vor colecta semnături de la studenţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe