Experţi de la Chişinău: Franco Frattini s-a comportat ca un avocat al regimului de la Tiraspol

Guvernul R. Moldova ar trebui să înceteze să mai negocieze cu Tiraspolul şi să discute direct cu Moscova, cea care sprijină, de facto, regimul separatist din stânga Nistrului, afirmă Rosian Vasiloi.
Franco Frattini înmânează primele plăcuţe auto cu design neutru la Tiraspol
Franco Frattini înmânează primele plăcuţe auto cu design neutru la Tiraspol (osce.org)

Administraţia transnistreană susţine că va anula decizia de la începutul anului prin care Tiraspolul a decis că Varniţa s-ar afla temporar sub controlul Republicii Moldova, declarând nule un set de acte eliberate de autoritatea publică locală din Varniţa, obligând totodată locuitorii să le perfecteze la reprezentanţele transnistrene. Decizia de luni a fost salutată de Guvernul de la Chişinău şi de Misiunea OSCE.

Cu toate acestea, analistul Anatol Ţăranu, citat de Radio Chişinău a declarat că decizia este o tactică mai veche a Tiraspolului când vădit încalcă regulile jocului ca mai apoi să se întoarcă în cadrul legal şi să afirme că a fost o cedare din partea sa. „În aşa fel pregătesc terenul pentru cedări principiale din partea Chişinăului.”

În context, expertul în securitate, Rosian Vasiloi, consideră că Guvernul de la Chişinău ar trebui să înceteze să mai negocieze cu Tiraspolul şi să discute direct cu Moscova, cea care sprijină, de facto, regimul separatist din stânga Nistrului.

Potrivit sursei citate, ambii experţi l-au criticat pe reprezentantului Special al OSCE pentru reglementarea transnistreană Franco Frattini pe motiv că acesta s-ar fi comportat ca un avocat al regimului separatist în recenta sa vizită în R. Moldova, întărind astfel suspiciunile că ar reprezenta, de facto, interesele Moscovei în problema transnistreană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe