Dansul planetelor extrasolare capturate de telescopul Keck [video]

Imaginile înregistrate timp de 7 ani de către telescopul Keck din Hawaii au fost esenţiale pentru realizarea acestui video spectaculos despre steaua HR 8799 şi al celor patru planete în mişcare orbitală.
HR 8799
HR 8799 (screenshot tramite video Youtube)

HR 8799 este o stea albă din secvenţa principală (o stea de tip spectral A şi de clasă de luminozitate V) vizibilă în constelaţia Pegas, situată la o distanţă de 129 de ani-lumină de sistemul solar. În jurul său orbitează un sistem planetar, format din cel puţin patru planete (numite, în ordinea distanţei faţă de stea, e, d, c şi b) şi o centură de asteroizi.

În 2008 a fost anunţată descoperirea a trei planete extrasolare în orbită în jurul acestei stele, fiind primul sistem planetar multiplu din care a fost obţinută o imagine directă. A patra planetă a fost descoperită în 2010.

În clipul video publicat recent de ESO (European Southern Observatory) pe canalul său de YouTube se văd 7 imagini ale HR 8799 luate cu telescopul Keck timp de 7 ani.

Clipul video a fost realizat de o echipă condusă de Jason Wang, expert în captarea imaginilor planetelor extrasolare de la California Institute of Technology (Caltech).