Explozia pirotehnică a două stele nou-născute surprinsă în imagini (video)


Resturile exploziei sunt vizibile la 1.350 de ani lumină, în nebuloasa Orion
Resturile exploziei sunt vizibile la 1.350 de ani lumină, în nebuloasa Orion (ALMA (ESO / NAOJ / NRAO), J. Bally / H)

Radiotelescopul interferometric ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) a imortalizat explozia a două stele care s-au apropiat prea mult de Pământ, în urmă cu 500 de ani.

În urmă cu 100.000 de ani, în cadrul nebuloasei Orion din constelaţia cu acelaşi nume, dintr-un nor gigant de gaz prăbuşit sub propria gravitaţie s-a născut un grup de stele. Dar viaţa a două dintre aceste stele s-a încheiat brusc atunci când s-au apropiat prea mult de Pământ, acum 500 de ani.

Interacţiunea dintre cele două stele a provocat o explozie violentă, care a proiectat cantităţi uriaşe de gaze şi praf, cu o viteză de 150 de kilometri pe secundă, şi a eliberat o cantitate enormă de energie, ca cea emisă de soare în zece milioane de ani. Oamenii de ştiinţă nu ştiu încă cum a fost întâlnirea dintre corpurile cereşti: dacă pur şi simplu s-au atins sau a avut loc o ciocnire directă.

500 de ani mai târziu, rămăşiţele erupţiei sunt vizibile în constelaţia Orion, la 1.350 de ani lumină distanţă. Ele au fost observate de către radiotelescopul interferometric ALMA, potrivit comunicatului lansat de Observatorul European de Sud (ESO pentru acronimul în limba engleză) şi partenerii săi internaţionali.

ALMA este cel mai mare radiotelescop din lume situat la altitudinea de 5.100 m, în deşertul Atacama din Chile. El constă dintr-o reţea de 66 de antene (54 cu diametrul de 12 m şi 12 cu diametrul de 7 m), care observă în domeniul lungimilor de unde milimetrice şi submilimetrice. ALMA va furniza date referitoare la apariţia stelelor în Universul timpuriu şi imagini detaliate despre formarea stelelor şi planetelor. Reprezintă un parteneriat între Europa (European Southern Observatory – ESO), SUA (National Radio Astronomy Observatory – NRAO) şi Japonia (National Astronomical Observatory of Japan – NAOJ).

Mai multe informaţii: European Southern Observatory: ALMA Captures Dramatic Stellar Fireworks