Telescopul de pe vârful Cerro Armazones va schimba modul de a vedea Cosmosul

(captură youtube.com)

Telescopul care se va construi pe muntele Cerro Armazones, vârf cu înălţimea de 3.060 metri situat în mijlocul deşertului chilian Atacama, 'va schimba modul de a vedea Cosmosul', a apreciat, într-un interviu pentru EFE, Tim de Zeeuw, director general al Observatorului European Austral (ESO), referindu-se la 'Telescopul European Extrem de Mare' (E-ELT, European Extremely Large Telescope), proiect al ESO.

'Diametrul oglinzii va fi de cinci ori mai mare decât mărimea celei pe care o avem acum' la Observatorul Paranal, principala instalaţie din Chile a Observatorului European de Sud, a explicat De Zeeuw în acest interviu publicat luni.

Cu noul telescop se vor putea observa 'obiecte aflate la o distanţă mult mai mare' decât cele observate până acum, potrivit De Zeeuw, care conduce ESO din septembrie 2007.

E-ELT 'va oferi, de asemenea, o mai bună rezoluţie spaţială', a subliniat omul de ştiinţă olandez, care a adăugat că 'unul dintre motivele fundamentale pentru a construi acest telescop este acela de a căuta exoplanete de mărimea Terrei'. 'Vom putea vedea primele stele care s-au format, ceea ce până acum nu a fost posibil', a mai spus Tim de Zeeuw.

'Pentru prima dată, Omenirea va putea găsi o planetă similară Terrei, iar aceasta se va întâmpla în mai puţin de 20 de ani, o adevărată revoluţie în explorarea Cosmosului', a subliniat De Zeeuw. 'Întrebarea pe care şi-o pune toată lumea este dacă există o planetă similară Pământului, dacă există viaţă în alt loc din spaţiu', a comentat acesta.

Prin intermediul acestui telescop se doreşte abordarea multora dintre problemele astronomice nerezolvate încă şi se aşteaptă ca, în final, să se schimbe viziunea despre Univers, aşa cum s-a întâmplat şi în urma observaţiilor lui Galileo Galilei (1564-1642).

'Primul pas a fost acela de a descoperi că nu exista numai un sistem solar ca al nostru, ceea ce a schimbat perspectiva şi a atras mult interesul general', a spus directorul general al ESO.

Observatorului European de Sud, care îşi are sediul în Germania, la Garching, dispune în Chile de trei observatoare - La Silla, Paranal şi Llano de Chajnantor - cu telescoape mai mici, cărora li se va adăuga Cerro Armazones, al cărui buget atinge 1,5 miliarde de dolari.

Circa 5.000 de metri cubi de piatră din vârful muntelui Cerro Armazones au fost dislocaţi săptămâna trecută în cadrul unui proces de modificare a reliefului zonei în care se va amplasa telescopul. Pentru platforma E-ELT este nevoie de o suprafaţă de 150 m/300 m, ceea ce presupune dislocarea a 220.000 de metri cubi de rocă.

Potrivit ESO, E-ELT ar urma sa fie 'cel mai mare ochi al lumii' îndreptat spre cer.