Găurile negre sunt aliniate. Există ordine în univers

Impresie artistică despre modul în care s-ar alinia quasarii. Recent telescopul ESO a arătat moduri extrem de neobişnuite prin care aceştia formează structuri
Impresie artistică despre modul în care s-ar alinia quasarii. Recent telescopul ESO a arătat moduri extrem de neobişnuite prin care aceştia formează structuri (ESO/M. Kornmesser)

Universul este plin de mistere care, deseori, provoacă lucrurile deja cunoscute. În secţiunea "Dincolo de Ştiinţă", Epoch Times adună poveşti despre aceste fenomene ciudate, pentru a stimula imaginaţia şi a deschide posibilităţi nesperate anterior. Sunt adevărate? Dumneavoastră decideţi.

Când astronomii se uită la univers la o scară mare - atunci când încearcă să vadă aranjamentele galaxiilor pe o scară de miliarde de ani distanţă, observă că galaxiile sunt aliniate sub forma unei plase. Galaxiile sunt prinse împreună în jurul unor găuri negre gigantice.

Noile observaţii ale Observatorului Sudic European (ESO) prin telescopul VLT instalat în Chile au dezvăluit că axele de rotaţie ale găurilor negre supermasive din centrul galaxiilor se aliniază cu celelalte axe de-a lungul unei distanţe de miliarde de ani lumină. Acestea se orientează de-a lungul filamentelor plasei cosmice.

O echipă condusă de Damien Hutsemekers din partea Universităţii Liege din Belgia a studiat 19 quasari polarizaţi semnificativ. Quasarii sunt galaxii cu găuri negre supermasive în centru, explică website-ul ESO. Acestea luminează foarte strălucitor, iar cercetătorii au analizat polarizarea luminii în jurul quasarilor.

Studiul echipei, publicat pe 19 noiembrie în jurnalul Astronomiei & Astrofizicii, precizează: ”Am găsit că vectorii de polarizare a quasarului sunt paraleli sau perpendiculari cu direcţiile structurilor la scara mare care aparţin [plasei cosmice]. Testele statistice indică că probabilitatea ca acest efect să fie atribuit unei orientări întâmplătoare a vectorilor de polarizare este de 1%.

Pentru a sumariza, este foarte improbabil ca această aşezare să fie întâmplătoare, ceea ce sprijină şi mai mult ideea că structura universului este bine ordonată.

Hutsemekers afirmă, potrivit unui comunicat de presă a ESO: ”Primul lucru ciudat pe care l-am observat a fost că axele de rotaţie ale quasarilor erau aliniate unele cu celelalte – în ciuda faptului că aceşti quasari sunt separaţi de miliarde de ani lumină”.

Echipa a descoperit nu numai că axele se aliniază una cu cealaltă, dar acestea se aliniază cu structura în formă de plasă şi la o scară mai mare. ”Alinierile [indicate de] noile date, se află la o scară chiar mai mare decât prezicerile curente ale testelor, şi ar putea fi un indiciu că există un ingredient care lipseşte din modelele curente ale cosmosului”, a declarat Dominique Sule de la Institutul de Astronomie Argelander din Bonn, Germania, şi Universităţii Liege, potrivit ESO. În timp ce observaţiile sugerează că există un ingredient lipsă, acestea oferă, de asemenea, unele confirmări ale predicţiilor făcute de modelele numerice ale evoluţiei universului.

Informaţiile publicate de ESO descriu alinierea acestora ca fiind „ciudată”. De vreme ce discutăm despre observaţiile de-a lungul miliardelor de ani lumină, ceea ce astronomii au observat este de fapt aceeaşi situaţie observată şi cu mulţi ani în urmă, când universul avea aproximativ o treime din vârsta curentă.