Cursa pentru postul lui Greblă. Ce ascund cei trei candidaţi

Andrei Pricopie
17.02.2015

alte articole

Justiţia
Justiţia (Shutterstock)
Andrei Pricopie
17.02.2015

Demisia lui Toni Greblă de la Curtea Constituţională a dat startul cursei pentru ocuparea mult râvnitului post de judecător CCR. Trei candidaţi au intrat în această competiţie: Simona Maya Teodoroiu (PSD), Mona Lisa Neagoe (PNL) şi Florina Jipa (UNPR).

Marţi, majoritatea voturilor membrilor Comisiei juridice s-au dus către candidata liberalilor, însă votul decisiv din plen va stabili rezultatul final.

Membrul Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Mona Lisa Neagoe, a obţinut 6 voturi pentru şi 4 voturi împotrivă, candidata PSD, Simona Maya Teodoroiu, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, a obţinut 4 voturi pentru şi 6 împotrivă, iar senatoarea Florina Jipa, 2 voturi pentru şi 9 împotrivă, informează agenţia Mediafax.

Preşedintele Comisiei juridice, Cătălin Boboc, a anunţat că toate cele trei candidaturi vor fi înaintate plenului Senatului, care va stabili prin vot asupra viitorului judecător CCR.

Care este însă situaţia în Senat? Pe scurt, PSD are 76 de senatori, PC şi PLR - 14 senatori, PNL - 60 de senatori, UDMR - 8 , iar neafiliaţi sunt 10, la care se adaugă şi Varujan Vosganian, proaspăt demisionat din PNL.

Ce ascund cei trei candidaţi

1. Candidatul liberalilor - probleme cu soţul

Soţul Mona-Lisei Neagoe, Robert Marius Neagoe, fost director al Direcţiei juridice din Oficiul pentru Privatizare, între 2005 şi 2006, a fost, potrivit presei, implicat în cel mai cunoscut caz de spionaj din România, mai exact, în celebrul dosar al privatizărilor. Potrivit wallstreet, Robert Neagoe şi Dorinel Mucea au fost implicaţi în privatizarea Petrom.

Publicaţia ziuanews.ro scrie că "Robert Neagoe a fost urmărit penal în această cauză, alături de nume grele precum foştii miniştri Codruţ Seres şi Szolt Nagy sau Stamen Stantcev, Vadim Benyatov Don, Dorinel Mucea, Mircea Flore şi Mustafa Oral. Toţi cei implicaţi în acest dosar, instrumentat de procurorul Ciprian Nastasiu, au fost arestaţi la vremea respectivă, cu excepţia celor doi demnitari şi a lui Robert Neagoe. De altfel, soţul Monei-Lisa nici măcar nu a fost trimis în judecată, aşa cum s-a întâmplat cu ceilalţi, acuzaţi de trădare şi spionaj".

Neagoe a fost, pe lângă adjunct la OPSPI, şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica şi reprezentant al statului în Adunarea Generală a Acţionarilor. De asemenea, a fost membru al CA al E.ON Gaz România.

2. Candidatul UNPR - probleme cu soţul

Cristian Jipa, soţul senatoarei UNPR, fost judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost anchetat pentru fapte de corupţie în dosarul Voicu, dar nu a fost trimis în judecată.

Florina Jipa s-a mai remarcat prin faptul că a fost singurul senator care s-a opus proiectului de lege care prevedea ca judecătorii şi procurorii condamnaţi definitiv pentru corupţie să nu mai aibă dreptul să primească pensie de serviciu.

3. Candidatul social-democraţilor - acuzaţii de lipsă de profesionalism

Simona-Maya Teodoroiu a fost secretar de stat la Ministerul Justiţiei în timpul Guvernul Adrian Năstase, în perioada mai 2002 - februarie 2005 - perioadă neagră pentru justiţia din România.

În 2005, ministrul Justiţiei de atunci, Monica Macovei, a propus revocarea acesteia din fruntea Departamentului de Integrare Europeană al MJ din cauza lipsei de eficienţă dovedite, calificând activitatea Simonei Teorodoiu "la minus, nu la zero".

"Un secretar de stat (...) care s-a ocupat de integrare europeană şi care are rezultate la minus nu la zero, foarte slabe în acest domeniu şi cu care nimeni de la Bruxelles nu mai vrea să vorbească, este acum readusă în Ministerul Justiţiei. Iată restauraţia', a spus Macovei în 2012 despre Simona Maya Teodorescu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor