"Te lichidăm, avem OK-ul de sus" - ameninţări şi presiuni la TVR

TVR 25 de ani de la Revoluţie
TVR 25 de ani de la Revoluţie (Facebook)

Adrian Bucur, jurnalist şi membru al Consiliului de Administraţie al Televiziunii Române acuză că evaluarea managerilor din TVR, organizată în această perioadă, a intrat într-o fază critică şi că asupra sa, în calitate de membru în comisii de evaluare a directorilor televiziunii publice, s-au făcut presiuni, el fiind ameninţat inclusiv cu "lichidarea".

Potrivit Mediafax, Adrian Bucur le-a transmis colegilor săi din Societatea Română de Televiziune (srtv) o scrisoare deschisă în care susţine că asupra sa au fost făcute presiuni, pentru a reveni asupra notelor pe care acesta le-a dat în urma evaluării unor manageri din TVR, presiunile mergând până la ameninţări.

"Încă din prima zi de interviuri, au fost făcute presiuni asupra mea cu scopul de a reveni asupra notelor pe care am considerat de cuviinţă să le acord unor manageri care, nu doar în opinia mea, nu au performat, ba chiar au adus televiziunea publică într-o situaţie mai proastă decât era acum doi ani. Am fost ameninţat, direct de către unii manageri, dar şi de către oameni influenţi a căror probitate morală este îndoielnică, nume care apar în stenograme DNA sau în procese de incompatibilitate cu ANI (Agenţia Naţională de Integritate, n.r.), cu apostrofări gen: «Te lichidăm, avem OK-ul de sus», «Suntem cu ochii pe tine», «Eşti pe muchie» etc.", spune Adrian Bucur în scrisoarea citată de Mediafax, fără a-i numi însă pe cei care l-au ameninţat.

În scrisoarea deschisă, Adrian Bucur mai arată că, "fix cu o zi înainte de interviuri", care au loc "într-un moment în care TVR trece printr-o criză profundă, din punct de vedere al situaţiei financiare, dar şi al audienţelor înregistrate", a aflat cu stupoare că este cercetat disciplinar, în calitatea sa de salariat în cadrul Direcţiei Ştiri, unde prezintă Telejurnalul zilnic.

Direcţia Ştiri este condusă de Claudiu Lukacsi (Claudiu Lucaci, n.r.), însă Adrian Bucur nu a precizat cine a declanşat cercetarea disciplinară în cazul său şi în ce context este cercetat disciplinar, arată Mediafax.

Adrian Bucur mai arată în scrisoarea deschisă că a acordat o anumită notă atunci când a evaluat activitatea producătorului general al TVR, care nu a fost însă luată în calcul.

"Deplâng soarta comisiei de contestaţii, câtă vreme, după evaluarea producătorului general (Cristian Zgabercea, n.r.), a fost încheiat imediat un proces verbal în absenţa mea, în care erau luate în calcul numai notele favorabile celui evaluat. Deşi acest proces verbal ar fi trebuit semnat de către toţi membrii comisiei de evaluare, mie nu mi-a fost înmânat acesta pentru a-l semna. Mai mult, pe el apar semnăturile unor persoane care nu făceau parte din comisia respectivă. Îmi rezerv în continuare dreptul şi atribuţia de a transmite nota pe care i-am acordat-o respectivului manager până la finalul etapei de evaluare", scrie Bucur, care adaugă că nu se va lăsa intimidat în misiunea de a contribui la redresarea şi recredibilizarea Televiziunii Române.

"Nevoia de a destructura grupurile de interese din TVR este mai stringentă decât oricând şi vă asigur că nu mă voi lăsa intimidat şi nu îi voi dezamăgi pe aceia care cred, ca şi mine, că în televiziunea publică trebuie să îşi găsească locul, din nou, profesioniştii şi oamenii de caracter", afirmă Bucur.

Consiliul de Administraţie (CA) al srtv, din care face parte şi Adrian Bucur, a decis în noiembrie 2014 demararea unor evaluări a personalului de management şi a personalului de execuţie din Televiziunea Română. Într-o primă etapă este evaluat managementul şi middle managementul din TVR, iar într-o a doua etapă va fi evaluat personalul de execuţie din Televiziunea Română, condusă în prezent de Stelian Tănase.

Reamintim în context că şi la Societatea Română de Radiodifuziune există suspiciuni că evaluarea salariaţilor a fost denaturată, iar conducerea SRR foloseşte evaluările drept armă de epurare a salariaţilor „nealiniaţi”. Sindicatul Unit al Salariaţilor Radio România susţine că administraţia, condusă de Ovidiu Miculescu a dat dispoziţie ca cel puţin trei persoane din fiecare departament să primească calificativul nesatisfăcător”,aceştia urmând să fie pe lista de concediere şi ca "evaluările, organizate pe principii de intimidare şi forţă, lasă loc pentru abuzuri şi răzbunări, afectând obiectivitatea acestui proces".

De asemenea, la fel ca în televiziunea de stat şi la radioul public, o serie de persoane din conducere au fost găsite incompatibile sau în conflict de interese, de către ANI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne