O nouă viziune: Trump şi Macron urmăresc încheierea unui acord mai amplu cu Iranul

Preşedintele american Donald Trump (dr) se întâlneşte cu omologul său francez Emmanuel Macron în Biroul Oval de la Casa Albă, în Washington,  D.C., 24 aprilie 2018.
Preşedintele american Donald Trump (dr) se întâlneşte cu omologul său francez Emmanuel Macron în Biroul Oval de la Casa Albă, în Washington, D.C., 24 aprilie 2018. (Ludovic Marin/AFP/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump şi omologul francez Emmanuel Macron au afirmat că doresc să negocieze un nou acord cu Iranul ce depăşeşte pactul nuclear încheiat în 2015 cu marile puteri, care urmăreşte să cuprindă preocupări mai ample existente în regiune.

Anunţul a fost făcut după ce Trump şi Macron au discutat marţi despre acordul nuclear iranian la Casa Albă şi în contextul în care ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif a propus în mod oficial crearea unui nou forum de dialog în Orientul Mijlociu într-un mesaj adresat Naţiunilor Unite.

Macron, care se află într-o vizită de stat de trei zile în SUA, a precizat că doreşte să lucreze la noul acord cu Iranul, care va aduce reprezentanţi ai ţărilor din Orientul Mijlociu şi ai “puterilor regionale”, inclusiv Turcia şi Rusia, la masa negocierilor.

După discuţia cu Trump, care a ameninţat că se va retrage din acordul nuclear iranian, Macron a afirmat că, în opinia lui, va fi posibil să se “stabilească ceva nou, care va acoperi toate temerile noastre”.

“Cred că discuţiile pe care le-am avut vor face posibilă deschiderea şi pavarea căii pentru un nou acord”, a declarat liderul francez la o conferinţă de presă comună cu Trump.

Noul acord va aborda temerile Occidentului privind programul de rachete balistice al Iranului şi va încerca să găsească soluţii politice pentru a “restrânge” implicarea Iranului în Liban şi în războaiele din Siria şi Yemen, a adăugat Macron.

Trump a precizat că susţine ideea încheierii unui acord mai amplu cu Iranul, adăugând că Franţa şi SUA sunt de acord nu numai ca Iranului să “nu i se poată permite să dezvolte o armă nucleară”, dar şi că “regimul trebuie să pună capăt sprijinului său pentru terorism”.

“Cred că vom avea o mare şansă să realizăm un acord mult mai mare, poate. Vom vedea... dacă va fi sau nu posibil să încheiem un nou acord cu fundaţii solide”, a menţionat preşedintele american.

Liderul de la Casa Albă a afirmat că acordul nuclear – încheiat între Iran pe de o parte şi SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania, pe de altă parte – are “fundamente degradate. “Este un acord prost. Are o structură proastă. Se prăbuşeşte”, adăugând că ar fi trebuit să abordeze temerile mai ample privind activităţile Iranului în Orientul Mijlociu.

Pe baza acordului din 2015 (cunoscut şi sub numele de JCPOA), Iranul trebuie să îşi restrângă în mod semnificativ activităţile nucleare în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale aplicate împotriva sa.

Nici Trump şi nici Macron nu au indicat ce anume va obţine Iranul în schimbul concesiilor pe care cei doi lideri urmăresc să le obţină în ceea ce priveşte programul iranian de rachete balistice şi activităţile de intervenţie ale Teheranului în Orientul Mijlociu.

Iranul nu a reacţionat imediat la anunţul celor doi şefi de stat, însă propunerea a fost făcută în condiţiile în care ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif a vizitat New York City pentru o altă propunere: crearea unui forum cu alte naţiuni din regiunea Golfului Persic pentru a relansa dialogul şi pentru a aborda probleme de securitate reciproce.

Zarif a prezentat ideea într-un mesaj adresat luni Consiliului pentru Relaţii Externe, susţinând că este timpul ca atât Teheranul cât şi cel mai mare rival al său regional, Arabia Saudită, să abandoneze orice “iluzii hegemonice” şi să încerce să trăiască împreună în pace.

Unii diplomaţi ONU au afirmat că Iranul pare să semnaleze că este pregătit să aplice presiune pe aliaţii săi, rebelii Houthi din Yemen, ca să revină la negocierile de pace cu guvernul yemenit susţinut de saudiţi.

De asemenea, unii diplomaţi au văzut propunerea lui Zarif ca un semn că Teheranul ar fi dispus să abordeze nemulţumirile Statelor Unite în legătură cu comportamentul său în regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe