Forţe SUA în Liban. Motivul oficial, praf în ochi

Soldaţi ai Marinei SUA.
Soldaţi ai Marinei SUA. (Scott Olson/Getty Images)

În cadrul unei audieri ce a avut loc miercuri la Capitol Hill, David Satterfield, asistentul pentru Orientul Mijlociu al secretarului de stat, a afirmat că un anumit număr de soldaţi americani s-a alăturat forţelor libaneze ca parte a unei presupuse “lupte împotriva ISIS” în Orientul Mijlociu. ISIS este un alt nume sub care mai este cunoscut grupul jihadist Statul Islamic.

Unii membri ai Congresului sunt profund îngrijoraţi de faptul că forţele armate libaneze (FAL) au legături strânse cu organizaţia teroristă Hezbollah, care este susţinută de Iran. Totuşi, FAL continuă de asemenea să primească arme americane ca parte a “parteneriatului” său cu SUA, potrivit site-ului Trunews.com.

Satterfield a declarat Congresului SUA: “[Relaţia americano-libaneză] ne oferă o perspectivă şi informaţii cu privire la modul în care funcţionează acele forţe, pe care nu le-am avut niciodată în trecut şi pot spune, oficial, că nu credem că forţele armate libaneze sunt altceva decât o instituţie legitimă a statului libanez. Şi, aş preciza că, prin întărirea acelei instituţii legitime, în mod efectiv vor fi contracarate structurile ilegale şi ostile de securitate, în principal Hezbollah, care prezintă o provocare pentru stat şi autoritatea acestuia”.

Începând cu 2006, potrivit Departamentului de Stat, SUA a furnizat “asistenţă de securitate” în valoare de peste 1,5 miliarde de dolari pentru FAL. Oficiali ai Pentagonului susţin că niciun dolar nu a ajuns la Hezbollah sau la alt grup terorist.

Experţi în geopolitica Orientului Mijlociu nu sunt de acord, totuşi. Tony Badran, analist veteran în probleme legate de Liban ce lucrează la Fundaţia pentru Apărarea Democraţiilor (Foundation for Defense of Democracies), a declarat pentru Washington Free Beacon: “Noţiunea că FAL este un partener în lupta împotriva ISIS este o ştire falsă. Nu există nicio fortăreaţă ISIS în Liban”. El a adăugat că indiferent de numărul mic de luptători jihadişti care ar fi fost la graniţa cu Siria, aceştia “au fost evacuaţi în decursul verii trecute printr-un acord negociat care a fost încheiat în urma unei scurte lupte care, întâmplător, a fost desfăşurată de FAL în deplină coordonare cu Hezbollah la sol”.

“Există alte modalităţi prin care FAL să lucreze strâns cu Hezbollah, folosind armele furnizate de SUA”, a adăugat Badran.

Practic, a mai precizat analistul, asistenţa acordată forţelor armate libiene – datând de pe vremea administraţiei preşedintelui George W. Bush – ajută la susţinerea Hezbollah, deşi obiectivul declarat ar fi subminarea grupului terorist.