Macron îi cere lui Trump să nu renunţe la acordul nuclear iranian

Preşedintele francez Emmanuel Macron
Preşedintele francez Emmanuel Macron (Ludovic Marin/AFP/Getty Images)

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a îndemnat pe omologul său american Donald Trump să nu renunţe la acordul nuclear semnat în 2015 între Iran şi şase puteri mondiale cât timp nu există o opţiune mai bună.

În timpul unui interviu acordat înaintea unei vizite de stat de trei zile în SUA, care va începe luni, Macron a afirmat că nu are niciun „Plan B” pentru acordul nuclear.

Trump a stabilit ziua de 12 mai drept termen limită pentru îmbunătăţirea termenilor sau renunţarea la acest acord, care oferă Iranului reducerea sancţiunilor internaţionale în schimbul restricţionării semnificative a programului său de arme nucleare.

Preşedinţii american şi francez urmează să discute despre această problemă în timpul întâlnirii lor din această săptămână.

Macron a afirmat că doreşte să „perfecţioneze” acordul prin abordarea programului iranian de rachete balistice – o cerinţă cheie a lui Trump pentru ca SUA să rămână în acord – şi să conlucreze pentru a contracara influenţa Teheranului în regiune.

Preşedintele american a precizat că Iranul încalcă „spiritul” acordului nuclear – care a fost negociat de predecesorul său Barack Obama – prin testele continue de rachete balistice, finanţarea violenţei militanţilor în regiune şi susţinerea guvernului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Trump a cerut puterilor europene să „remedieze” ceea ce susţine că sunt „breşe groaznice” în acord şi a cerut impunerea de noi restricţii programelor iraniene de arme nucleare şi rachete.

Celelalte puteri implicate în acord – Marea Britanie, China, Franţa, Rusia şi Germania – au cerut Washingtonului să rămână în acord, precizând că aceasta este cea mai bună cale de a împiedica Iranul să dezvolte arme nucleare.

Teheranul a susţinut mereu că programul său nuclear are scopuri paşnice.

În 21 aprilie, ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a avertizat că ţara sa este pregătită să îşi reia programul nuclear „la o viteză mult mai mare” dacă SUA se va retrage din acord.

În remarci separate adresate sâmbătă reporterilor în New York, Zarif a subliniat că Iranul nu urmăreşte să obţină o bombă nucleară.

Dar el a adăugat că răspunsul „probabil” al Teheranului la potenţiala decizie a SUA de a se retrage din acord va fi acela de a relansa producţia de uraniu îmbogăţit – un ingredient cheie pentru producerea armelor nucleare.

Preşedintele francez i-a mai cerut lui Trump să nu retragă soldaţii americani din Siria după înfrângerea finală a grupului extremist Statul Islamic, motivând că această măsură va lăsa un spaţiu mare de operare Iranului şi liderului sirian.

Un înalt oficial al administraţiei SUA a declarat reporterilor că războiul din Siria, activităţile ostile ale Iranului în regiune şi programele sale de arme nucleare şi rachete balistice se vor număra printre subiectele ce vor fi discutate de miniştrii de Externe ai Grupului celor Şapte ţări puternic industrializate (G7), care se întâlnesc în Toronto, Canada, în perioada 22-23 aprilie.

G7 este format din SUA, Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania, Italia şi Japonia.