Abbas: Palestinienii nu vor permite niciunei ţări să deschidă ambasadă în Ierusalim

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.
Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas. (Thierry Charlier/AFP/Getty Images)

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat sâmbătă că palestinienii nu îi vor permite preşedintelui american Donald Trump sau altcuiva să afirme că Ierusalimul este capitala Israelului, a precizat publicaţia The Times of Israel.

Palestinienii, a susţinut Abbas, vor continua să lupte împotriva deciziei lui Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, aşa cum au făcut, de altfel, în ultimele luni.

“Palestinienii nu vor permite niciunei ţări să îşi mute ambasada în Ierusalim înainte de a exista o soluţie [la conflictul israeliano-palestinian]”, a precizat Abbas în timpul întâlnirii cu delegaţi arabi prezenţi la o conferinţă pe temă medicală în Ramallah.

În data de 14 mai, SUA va desfăşura o ceremonie oficială dedicată deschiderii ambasadei americane din cartierul Arnona din Ierusalim.

Trump, care a recunoscut oficial Ierusalimul drept capitală a Israelului şi a anunţat în 6 decembrie 2017 mutarea acesteia, a luat în considerare participarea la ceremonia de inaugurare însă, aparent, ar fi decis să nu participe.

Abbas a declarat delegaţilor că speră ca următoarea lor conferinţă să aibă loc în Ierusalim, “capitala noastră eternă”.

El a adăugat că după încheierea păcii cu Israelul, “Ierusalimul de Est va fi al nostru şi Ierusalimul de Vest al lor”.

“De la bun început am declarat că Ierusalimul de Est este capitala statului nostru şi va rămâne deschis tuturor religiilor să-şi practice ritualurile în mod liber”, a mai susţinut Abbas.

Israelul a declarat de mult timp că este singura ţară din zonă care a garantat accesul la locurile sfinte pentru toate regiunile.

Între timp, Saeb Erekat, înalt oficial al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), a cerut tuturor ţărilor să nu “cedeze în faţa presiunii americanilor de a-şi muta ambasadele din Tel Aviv în Ierusalim”. O astfel de mişcare ar fi “ruşinoasă”, a adăugat el. “Ierusalimul de Est este un oraş ocupat conform dreptului internaţional şi orice mişcare de acest gen va fi nulă şi neavenită”.

Erekat a acuzat administraţia SUA că recurge la ameninţări şi intimidări pentru “a apăra gravele încălcări comise de Israel împotriva legii şi legitimităţii internaţionale, un lucru care va împinge regiunea în haos şi violenţă”.

Erekat a folosit oportunitatea pentru a-l critica din nou pe delegatul american în Orientul Mijlociu, Jason Greenblatt, pe care l-a descris ca fiind un “purtător de cuvânt al guvernului israelian”.

Erekat a denunţat-o şi pe Nikki Haley, ambasador american la ONU, acuzând-o de “incitare”. De asemenea, oficialul palestinian a acuzat-o pe Haley că “incurajează” Israelul să “comită şi mai multe crime” împotriva palestinienilor prin ameninţarea statelor care susţin cauza palestiniană.

Haley a fost o susţinătoare puternică a Israelului la ONU, iar administraţia SUA a ameninţat că va tăia ajutoarele ţărilor care au votat pentru condamnarea Washingtonului după ce a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe