Cum urzeşte Kremlinul un Anti-maidan împotriva opoziţiei

Alexander Zaldostanov (C), supranumit Chirurgul, liderul bandei de motociclişti "Lupii Nopţii". Zaldostanov, prieten cu Putin, este pozat aici la un miting al bandei în Simferopol, Crimeea, 28 februarie 2014
Alexander Zaldostanov (C), supranumit Chirurgul, liderul bandei de motociclişti "Lupii Nopţii". Zaldostanov, prieten cu Putin, este pozat aici la un miting al bandei în Simferopol, Crimeea, 28 februarie 2014 (GENYA SAVILOV/AFP/Getty Images)


Pe 15 ianuarie la Moscova a fost anunţată înfiinţarea unei mişcări sociale numită Anti-Maidan, menită să prevină o revoluţie socială în Rusia, similară cu Euromaidanul din Kiev, şi să reprime orice proteste. Mai mult, mişcarea va proceda violent împotriva opoziţiei, fără ca structurile de stat să fie implicate oficial. Anti-Maidanul va face treaba murdară, iar nefiind înregistrat, Kremlinul se va putea distanţa de el.

Printre fondatorii mişcării se numără activişti pro-Kremlin şi politicieni naţionalişti şi anti-liberali precum Alexander Zaldostanov, supranumit Chirurgul, liderul bandei de motociclişti ”Lupii Nopţii” apropiată de Putin, Dmitri Sablin, membru al Consiliului Federaţiei şi unul dintre liderii unei organizaţii de veterani şi de soldaţi pensionaţi, precum şi Nikolai Starikov, jurnalist de opinie şi co-fondator al unui partid cu ideologie imperialistă, se arată într-o analiză publicată de think-thank-ul polonez OSW.

Chiar dacă nu s-a înregistrat formal, mişcarea Anti-Maidan a ţinut mitinguri în Moscova pe 15 şi 16 ianuarie, în timpul cărora activiştii pro-Kremlin au atacat reprezentanţi ai opoziţiei liberale. Este clar că mişcarea este susţinută de Kremlin din moment ce media controlată i-a făcut multă publicitate, iar instituţiile de implementare a legii s-au arătat blânde cu violenţele activiştilor Anti-Maidan.

Încercarea autorităţilor ruse de a crea o societate civilă paralelă şi obedientă nu este nouă. Totuşi mişcări precum Nashi şi Garda Tânără care organizau evenimente de masă pentru a susţine propaganda Kremlinului nu erau folosite pentru scopuri radicale, violente, în timp ce mişcarea Anti-Maidan are ca scop explicit de a-i reprima pe oponenţii politici prin folosirea forţei. Ea este formată din susţinători radicali ai regimului Putin.

Formarea Anti-Maidanului arată că Vladimir Putin se teme tot mai mult de izbucnirea unor proteste în contextul deteriorării situaţiei socio-economice din Rusia şi încearcă să le înăbuşe în faşă printr-un instrument asemănător cu tituşki din Ucraina, bătăuşii folosiţi de regimul Ianukovici pentru a-i hărţui pe protestatarii de pe Euromaidan şi pentru a provoca confruntări violente.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe