Rusia ar putea aplica plafoane tarifare la produsele alimentare


Un client caută produse într-un supermarket din Moscova.
Un client caută produse într-un supermarket din Moscova. (Captură Foto)

Guvernul rus discută introducerea unor plafoane tarifare pentru produsele alimentare esenţiale, a declarat marţi vicepremierul rus Arkadi Dvorkovici.

Devalorizarea rublei şi o interdicţie asupra importului la anumite produse alimentare vestice au dus anul trecut la o amplificare a inflaţiei, afectând puternic consumatorii.

Inflaţia nu se va reduce în 2015 şi va ajunge la 12% până la sfârşitul anului, conform unor previziuni ale Ministerului rus pentru Dezvoltare Economică.

Agenţiile de ştiri RIA Novosti şi Interfax l-au citat pe Dvorkovici afirmând că vor exista posibile restricţii asupra creşterii preţurilor pentru produse semnificative din punct de vedere social. “Vom vedea cum este mai eficient să transformăm aceste restricţii în lege”, a declarat el.

Guvernul rus ar putea, de asemenea, să acorde mai multă putere organismului de stat care monitorizează competiţia comercială pentru a pune în aplicare regulamentele existente pe piaţa cu amănuntul, a declarat Dvorkovici, fiind citat de RIA, dar fără a oferi alte detalii.

Comentariile lui Dvorkovici au loc după o serie de inspecţii desfăşurate de Biroul Procurorului General la mai multe magazine pe cuprinsul Rusiei cu scopul de a expune creşterile nejustificate de preţuri. Totuşi, principalele lanţuri de magazine alimentare au declarat că creşterea preţurilor la produsele de pe rafturile lor a ajutat la o încetinire a creşterii ratei inflaţiei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.