Fiica regelui de la "Kremlin" şi un proiect în valoare de 1,7 miliarde de dolari


Preşedintele rus, Vladimir Putin.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (Captură Foto)

Este posibil ca unul dintre principalii opozanţi ai lui Vladimir Putin să fi accesat un subiect interzis când a publicat ceea ce el susţine că ar fi pseudonimul folosit de una dintre fiicele “regelui” din Kremlin pentru a sta departe de lumina reflectoarelor.

Putin a făcut din viaţa privată a familiei sale aproape un secret de stat, ţinându-şi cele două fiice - Ecaterina (28 de ani) şi Maria (29 de ani) - departe de ochii lumii şi gestionându-şi divorţul cu minimum de spectacol.

Dar bloggerul opoziţiei Alexei Navalni a publicat joi pe pagina sa de Facebook o ştire online care a identificat-o pe o anume Katerina Vladimirovna Tihonova în poziţia de şefă a unei organizaţii care lucrează cu Universitatea de Stat din Moscova, a raportat Reuters.

Un raport separat publicat miercuri de RBC, un grup de presă independent, a susţinut că Tihonova se numără printre cei care conduc un proiect în valoare de 1,7 miliarde USD pentru construirea de noi edificii în cadrul Universităţii, fără a face însă o legătură între ea şi Putin.

Navalni a scris pe pagina sa de Facebook: “RBC (ei sunt tari!) a descoperit-o ieri pe fiica lui Putin în Consiliul Ştiinţific al Universităţii de Stat din Moscova.”

O sursă apropiată Universităţii a confirmat că Tihonova este fiica lui Putin, spunând celor de la Reuters “Da, ea este”. Sursa a cerut să rămână anonimă. Nu s-a putut lua legătura cu Tihonova pentru a lămuri situaţia.

Kremlinul deseori evită întrebările despre viaţa privată a lui Putin, apărând dreptul său la intimitate. Întrebat despre identitatea femeii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu ştie cine este persoana.

La întrebarea dacă fiica lui Putin lucrează la Universitatea de Stat, Peskov a declarat: “Nu ştiu. Nu este treaba mea să ştiu. Eu lucrez cu preşedintele şi nu cu copiii săi.”

Un proiect în valoare de 1,7 miliarde USD

RBC, care deţine un canal TV, un ziar şi un portal pe Internet, a scris miercuri despre un proiect de dezvoltare în baza căruia Universitatea de Stat din Moscova, una dintre cele mai prestigioase din ţară, va fi extinsă.

RBC a scris că Tihonova este în fruntea Innopraktika, o organizaţie care ajută la pregătirea proiectului în valoare de 1,7 miliarde USD.

RBC nu a făcut o nicio legătură directă cu Putin, deşi a susţinut că mai mulţi oameni de afaceri influenţi şi aliaţi ai preşedintelui rus sunt implicaţi în proiect. RBC a mai spus că Tihonova a refuzat o cerere pentru in să dea un interviu iar organizaţia Innopraktika a refuzat să comenteze informaţiile publicate.

Serghei Aleksaşenko, un fost oficial la Banca Centrală Rusă şi care acum lucrează în tabăra opoziţiei, s-a întrebat într-o postare pe un blog dacă este corect ca Tihonova să deţină un astfel de rol într-un proiect de afaceri dacă este într-adevăr fiica lui Putin.

“Dacă este adevărat înseamnă că Vladimir Putin a trecut una dintre acele ‘linii roşii’ pe care le-a trasat cândva pentru el însuşi”, a scris Aleksaşenko.

Putin este atât de secretos în privinţa familiei sale încât majoritatea ruşilor nu ştiu cum arată fiicele sale. De asemenea, nu se cunoaşte unde locuieşte fosta sa soţie Liudmila de la finalizarea divorţului lor în 2014.

Totuşi, Putin a declarat în noiembrie 2014 că fiicele sale locuiesc în Rusia şi că le vede o dată sau de două ori pe lună.

Rapoartele media de anul trecut au susţinut că Maria a locuit într-un oraş din Olanda până când zborul MH17 al companiei Malaysia Airlines a fost doborât deasupra estului Ucrainei, ucigând 298 de oameni, mulţi dintre ei fiind cetăţeni olandezi. Ea a fugit după ce primarul local a cerut deportarea ei, deşi ulterior acesta şi-a retras comentariile.

Peskov a negat zvonurile de acum 5 ani că Ecaterina intenţiona să se căsătorească cu fiul unui general sud-coreean.

Putin şi Liudmila şi-au anunţat divorţul în cadrul unui interviu televizat în iunie 2013 şi au divorţat oficial în aprilie 2014 după mai mult de 30 de ani de căsătorie.

De asemenea, Putin a declarat în 2008 că nu există niciun adevăr în ştirea publicată de ziarul Moskovsky Korrespondent care susţinea că liderul rus se pregătea să se însoare cu gimnasta olimpică Alina Kabaieva, născută în 1983.

Liderul rus a declarat jurnaliştilor la acea vreme să nu-şi mai bage nasul în problemele sale private iar ziarul Moskovsky Korrespondent a ieşit din afaceri în scurt timp.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe