Cum suportăm mai uşor canicula şi evităm disconfortul

Căldură mare, cum spunea Caragiale. Vă prezentăm câteva soluţii care vă pot ajuta să rezistaţi temperaturilor caniculare şi să fiţi eficienţi zi de zi.
Duşuri stradale în apropierea sediului Guvernului României, caniculă
Duşuri stradale în apropierea sediului Guvernului României, caniculă (Epoch Times România)

După câteva zile în care ne-am topit de căldură pe străzi, prin autobuze, chiar şi la umbră, este necesară o anumită strategie pentru a rezista mai bine caniculei.

Când termometrul afişează deja temperaturi foarte mari, atmosfera devine din ce în ce mai sufocantă, iar organismul face faţă mai greu din cauza apei pe care o pierde prin transpiraţie. Pentru a evita disconfortul creat de temperaturile ridicate, un rol important îl are hidratarea, care menţine confortul termic în organism.

Canicula. Sfaturi pentru evitarea deshidratării

1. Consumaţi lichide, respectiv apă sau limonadă rece. Dar chiar dacă este necesar să beţi apă, nu este indicat să exageraţi cu cantitatea de apă consumată.

Beţi ceaiuri călduţe sau apă rece în care să adăugaţi frunze de mentă, felii de lămâie sau castravete, care vor face băutura mult mai răcoritoare.

3. Consumaţi fructe din belşug, dintre care pepenele roşu este eficient pentru conţinutul lui mare de apă.

4. Legumele sunt, de asemenea, recomandate. Castravetele e leguma care conţine cea mai mare cantitate de apă. Dacă veţi consuma câţiva castraveţi pe zi, aceştia contează mai mult decât o jumătate de litru de apă.

5. Transpiraţia reglează şi menţine temperatura corpului. Dacă mâncaţi ceva iute, veţi transpira şi vă veţi simţi mai bine, dar este necesar să compensaţi apa care se pierde prin transpiraţie bând lichide. Dacă mâncaţi ceva sărat, apa din corp va fi reţinută şi nu vă deshidrataţi.

6. Purtaţi veşminte din material subţire, largi, din bumbac şi deschise la culoare, iar când ieşiţi, mai ales după prânz, să aveţi capul acoperit.

Canicula. Alte sfaturi foarte utile

4. Purtaţi o eşarfă umezită în jurul gâtului şi temperatura optimă va fi menţinută pentru întregul corp. Acasă, puteţi să vă puneţi prosoape reci în jurul gâtului, aşa cum fac atleţii.

5. Evitati cât puteţi soarele şi temperaturile foarte ridicate.

6. Nu supuneţi corpul la şocuri mari de temperatură. Nu e bine să staţi la 18 grade în cameră şi apoi să ieşiţi la 35 de grade afară. Cineva care are o problemă de sănătate poate avea un eveniment coronarian, avertizează medicii.

7. Dacă faceţi exerciţii fizice când este caniculă, trebuie să aveţi răbdare până când corpul se obişnuieşte cu temperatura aerului.

8. Stingeţi pe cât posibil luminile şi aparatura care emană căldură.

9. Păstraţi răcoare în încăperi, şi să nu uitaţi dormitorul, pentru a vă putea odihni corespunzător. Pentru aceasta, închideţi ferestrele, trageţi draperiile sau perdelele înca de la primele ore ale dimineţii şi deschideţi-le seara târziu, dupa ce a apus soarele.

10. O abordare pozitivă a situaţiei contează foarte mult, păstraţi-vă în minte ideea că soarele este prieten, chiar dacă alte persoane nu sunt atât de deschise la acest subiect.

Gândiţi-vă că temperaturile caniculare nu sunt un dezastru, iar iarna, frigul, zăpada şi hainele groase sunt departe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură