Cum se pot pregăti elevii pentru a trece de examenul de Bacalaureat

Incidente la Colegiul Naţional Ion Luca Caragiale,în momentul afişării listelor cu rezultatele examenului de bacalaureat 2012.Un bodyguard a bruscat caţiva elevi care doreau să se uite pe liste (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
07.11.2012

Tinerii care vor susţine examenul de Bacalaureat în 2013 şi au nevoie de pregătire suplimentară faţă de cea de la clasă pot apela la profesorii care oferă meditaţii în particular sau să meargă la centre specializate, care le pun la dispoziţie mai multe servicii în domeniu. Meditaţiile organizate la şcoli, în această vară, nu s-au bucurat de prea mare succes în rândul elevilor, care au preferat să meargă în vacanţă.

Odată cu venirea toamnei, părinţii şi elevii au devenit mai preocupaţi de problema Bacalaureatului, având în vedere rezultatele dezastruoase înregistrate în ultimii doi ani, şi au început să caute soluţii pentru a se asigura că vor trece examenul. Cei care doresc să se pregătească la una sau mai multe materii şi să primească şi consiliere pentru viitoarea carieră se pot înscrie la Centrul de pregătire din Bucureşti.

Şedinţe de consiliere

"Pe lângă pregătirea de bază, avem incluse şedinţe susţinute de consilieri care nu le spun elevilor ce au de făcut pe viitor, ci îi ajută să se descopere, să-şi afle punctele tari şi cele slabe şi ce au de făcut pentru a-şi îmbunătăţi pregătirea. Apoi se face un plan cu paşii de urmat pentru îmbunătăţirea abilităţilor, elevii află care sunt metodele de informare privind piaţa forţei de muncă şi direcţiile de urmat pentru a-şi continua educaţia la universitate", a declarat, pentru Epoch Times, Mădălina Şerban, manager de proiect la Centrul de pregătire pentru BAC.

Cele cinci şedinţe de consiliere se vor desfăşura individual, iar la final se va elabora un plan de urmat pentru fiecare elev în parte.

Înainte de a începe pregătirea, elevii care doresc să se înscrie vor susţine un test prin care se va stabili nivelul lor de pregătire şi un lifestyle test, în urma căruia se va vedea ce informaţii le lipsesc referitoare la stilul de viaţă şi care i-ar ajuta să obţină rezultate bune la învăţătură. "Elevilor li se explică modul în care pot folosi anumite lucruri din viaţa de zi cu zi, cum ar fi Facebook, Twitter etc. ca mijloace de informare, câte ore e bine să doarmă noaptea pentru a asimila cât mai bine informaţiile, cum să se alimenteze, care sunt avantajele practicării unui sport etc.", a precizat Mădălina Şerban.

La Centrul de pregătire, elevii vor fi organizaţi pe grupe de câte opt, în funcţie de nivelul de pregătire, iar, în timp, vor putea avansa la grupe mai bine pregătite sau, dincontră, vor fi "retrogradaţi" la grupe inferioare ca rezultate.

Două runde de înscrieri

Înscrierile la cursuri se vor face până la 15 noiembrie pentru cei care doresc să înceapă în acest an, iar apoi va mai exista o etapă pentru elevii care vor demara pregătirea după 15 ianuarie. Cursurile vor fi susţinute de profesori de la licee renumite şi cadre didactice universitare, iar în fiecare lună vor avea loc evaluări, iar părinţii vor fi informaţi despre progresele pe care le fac copiii. La finalul pregătirii, elevii vor susţine o evaluare care va fi aproape similară examenului de Bacalaureat şi vor afla astfel ce şanse au să ia examenul.

"Considerăm că profesorii pe care îi au copiii la clasă şi cu care fac meditaţii în particular sunt subiectivi în aprecierea lor şi uneori le pot da note mai mari decât merită. Am vrea să punem la punct un sistem de tip money back (n.r. banii înapoi), dacă elevii nu vor reuşi să ia examenul de Bacalaureat, deşi la noi au evoluat bine. În februarie cred că putem implementa acest sistem", a precizat Mădălina Şerban.

La Centrul de pregătire pentru BAC se pot urma cursuri de matematică, fizică, chimie, biologie, economie şi limba engleză. Toate programele de pregătire respectă metodologia Ministerului Educaţiei, iar fiecare dintre acestea cuprinde 30 de şedinţe/materie care vor dura până în iulie 2013.

Cursurile se vor desfăşura pe Bd. Regina Elisabeta nr. 32, la sediul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, etajul 1, în fiecare zi de luni până vineri, în intervalul orar 15 - 20.30, după un program prestabilit şi agreat de elevi, părinţi şi profesori.

Rezultate dezastruoase la Bacalaureat

Organizatorii cursurilor de pregătire au declarat că au ales să se ocupe de această activitate după ce au observat rezultatele dezastruoase obţinute de elevi, în ultimii doi ani, la examenul de Bacalaureat. "Dacă în următorii 20 de ani nu vor face nimic în privinţa învăţării unor materii care formează gândirea analitică, cum ar fi matematica şi fizica, nu vom mai avea cu cine să lucrăm", a apreciat Mădălina Şerban.

Nivelul de promovabilitate la Bacalaureatul 2011 a fost de 44,47%, iar anul acesta, după sesiunea din vară, procentul de promovabilitate a fost de 44,26%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor