Cum îţi dai seama că ai o fire introvertită şi nu eşti timidă (I)

Mulţi oameni cred că a fi introvertit şi a fi timid este unul şi acelaşi lucru, însă asta nu este adevărat. Multor oameni li se spune că sunt timizi şi încep să creadă şi ei asta, până când află că timiditatea este teama de oameni dln cauza lipsei de încredere în sine şi a stărilor de anxietate.
Cristina Rizea
31.07.2017

alte articole

femeie (femeie)
Cristina Rizea
31.07.2017

Când afli pentru prima dată acest lucru, te gândeşti: „stai puţin...nu-mi este frică de oameni, însă în preajma prea multor persoane încep să mă simt secătuită de energie. Ştiu că mereu am nevoie de timp petrecut singură pentru a-mi reîncărca bateriile. Nu-mi prea place să interacţionez cu cei din jur doar de dragul de a interacţiona. De obicei am un motiv în spatele fiecărei interacţiuni”.

Atunci îţi pică fisa: nu sunt de fapt timidă...sunt introvertită.

Dacă mereu ai crezut că eşti timidă dar nu ai nicio problemă să-ţi petreci timpul în preajma oamenilor, uită-te pe cele 12 puncte de mai jos, ce-ţi vor spune dacă nu eşti de fapt o persoană introvertită:

1. Observi cu atenţie şi cu o minte clară ce se întâmplă în jurul tău

Îţi place să-i cunoşti şi să-i înţelegi cu adevărat pe oamenii din jur. Introvertiţii sunt de asemenea atenţi la ceea ce se întâmplă în jurul lor cât şi la mici detalii. Astfel că oamenilor le face plăcere să te aibă în preajmă şi într-un timp relativ scurt, se simt confortabil să se deschidă către tine.

2. Mulţimile de oameni îţi creează o stare de stres

Preferi interacţiunea unu la unu, într-un cadru mai intim. Dacă este inevitabil să-ţi petreci timpul în preajma multor oameni, abia aştepţi să ajungi acasă şi să-ţi reîncarci bateriile.

3. Nu-ţi face plăcere să fii implicată în conversaţii de rutină

Persoanele introvertite preferă mai mult conversaţiile interesante decât cele de rutină. Sunt persoane gânditoare şi cărora le face plăcere să poarte conversaţii despre viaţă, idei, teorii şi obiective importante. Când conversaţiile de rutină sunt inevitabile, nu pot decât să-i facă pe plac celeilalte persoane. Sunt buni ascultători şi pot să-şi dea seama uşor de modul în care se simte cealaltă persoană. Mai mult decât atât, de cele mai multe ori, aceste conversaţii de rutină ajung să se transforme în discuţii mult mai interesante.

4. Îţi deschizi inima doar către acele persoane speciale

Persoanele introvertite sunt foarte atente cui permit să ocupe un loc în inima lor. Desigur, fiind complet deschisă, te face să te simţi vulnerabilă şi acest lucru poate fi foarte înfricoşător, însă asta înseamnă că cel ce a primit acces şi primeşte afecţiune şi atenţie, merită acest risc. Acestea fiind spuse, poţi ajunge să închizi repede uşa oamenilor atunci când te simţi ameninţată sau rănită. Pur şi simplu nu ai energie pe care să o investeşti în aşa ceva.

5. Aştepţi până să răspunzi la un sms

Când primeşti o notificare că ai primit un sms din partea unui membru de familia sau prieten, aştepţi până când eşti pregătită să-i acorzi atenţia ta deplină şi apoi să-l citeşti. Abia după aceea trimiţi un răspuns la care te-ai gândit cu atenţie.

6. Telefonul nu-i cel mai bun prieten al tău, dar când vorbeşti la telefon, vorbeşti...

Persoanele introvertite nu prea preferă conversaţiile la telefon. Nu este ceva personal. Preferă să evite şi conversaţiile cu prietenii apropiaţi şi familia. Telefonul este intruziv şi-ţi distrage atenţia de la ceea ce faci. Totuşi, cei cu care vorbeşti până la urmă la telefon, atunci rar când se întâmplă, pot să fie siguri că acea conversaţie va fi plină de subiecte de la inimă la inimă, iar aceste conversaţii vor trece cu uşurinţă de o oră.

7. Eşti creativă

Studiile arată că persoanele introvertite sunt chiar foarte creative! Acestea sunt capabile să acumuleze multe informaţii şi să le folosească pentru a crea noi idei extraordinare.

8. Nu eşti antisocială, ci doar selectivă

Ca persoană introvertită, îţi este dificil să întâlneşti persoane care să-ţi placă şi cu care să te simţi confortabil. Nu te energizează oamenii din jur şi de cele mai multe ori, îţi ia puţin timp până când ajungi să te deschizi către cineva. Nu-ţi investeşti energia cu oameni de care nu eşti cu adevărat interesată, aşa că mai întâi vrei să-i cunoşti înainte de a te apropia mai mult. Acestea fiind spune, când găseşti pe cineva în preajma căruia îţi place să fii, sau eşti interesată să cunoşti persoana mai bine, este ceva destul de special.

9. Eşti foarte introspectivă

Ai tendinţa să analizezi mult situaţiile care nu necesită nicio analiză. Poate că îţi va lua puţin mai mult să-ţi dai seama ce se întâmplă, însă acest lucru nu are loc pentru că te prinzi greu, ci pentru că mereu vrei să surprinzi înţelesurile mai profunde.

10. Pui preţ pe a asculta

Persoanele introvertite ştiu să asculte. Ascultă pentru a înţelege, nu pentru a răspunde. Dacă ţi se cere un sfat, ajutorul pe care îl oferi a fost gândit cu atenţie pentru a fi specific pentru cel de lângă tine. Faptul că asculţi este modalitatea ta de a arăta iubire şi respect. Astfel apreciezi atunci când cei cu care comunici, îşi dau seama că gândeşti cu atenţie lucrurile pe care le spui. De asemenea, apreciezi nespus când se procedează în acelaşi fel cu tine.

11. Îţi place să fii împreună cu un grup de oameni, dar în doze reduse

Câteodată, la ceva timp, îşi place să ieşi cu un grup de oameni şi să te simţi bine. Ar putea fi o petrecere, un eveniment de networking sau un concert. Însă odată ce a trecut acest eveniment, ţi-ar putea lua zile, săptămâni sau chiar luni să-ţi reîncarci complet bateriile şi să simţi nevoia să o faci din nou.

12. Gândeşti înainte să te cerţi

Persoanele introvertite simt nevoia să-şi ia din timp pentru a clarifica mai întâi în mintea lor cele întâmplate, apoi îşi aleg cuvintele cu atenţie. După ce ai avut parte de timpul necesar pentru a gândi cu atenţie problema, poţi să comunici cu claritate exact poziţia pe care o adopţi vis-a-vis de cei implicaţi.

În articolul următor voi continua această listă cu încă 12 puncte despre cum îţi dai seama că ai o fire introvertită şi nu eşti timidă. Revino periodic pe website şi ne auzim data viitoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor