12 gânduri toxice la care trebuie să renunţi dacă vrei să ai o viaţă mai bună

Probabil că fiecare a auzit că în momentul în care îţi schimbi gândirea, îţi vei schimba viaţa. Acest lucru se întâmplă pentru că gândurile şi emoţiile stau la baza experienţelor prin care trecem.
femeie
femeie (femeie)

O problemă care ar putea să apară este faptul că unii oameni nu sunt conştienţi de gândurile negative pe care le au. Este ca şi cum s-au transformat într-un obicei pe care-l consideră normal. Mai jos sunt 12 gânduri toxice la care trebuie să renunţi dacă vrei să ai o viaţă mai bună:

1. Gândul că banii înseamnă fericire

Trăim într-o cultură capitalistă care pune accent pe bani şi succes. Câteodată avem impresia că oamenii care au mulţi bani sunt într-un fel superiori celor care nu au. Din punct de vedere material, poate, dar când este vorba de fericire, s-ar putea să fie chiar invers. Şi acum ţin minte cum urmăream diferite vedete de la Hollywood care trecuseră prin stări de depresie agresive, ce spuneau ca şi-ar dori ca toată lumea să aibă bani mulţi, pentru a se convinge că nu vor fi mai fericiţi decât sunt acum.

O persoană care lucrează într-un fast-food poate avea o stare de bine şi de fericire mai bună decât un miliardar. Evită să pici în capcana că ar trebui să ai mulţi bani pentru a fi fericit, pentru că nu-i aşa. Banii te ajută să faci multe lucruri, dar nu să construieşti o stare de fericire pe termen lung. Doar tu poţi să contribui direct, din interior, la starea de fericire pe care o ai.

2. Gândul că lucrurile sunt fie albe, fie negre

Unele persoane cred că realitatea poate fi obiectivă. Când vine vorba de interacţiunile dintre noi, ideea de realitate obiectivă este o iluzie. Pur si simplu nu există. Doar realităţile subiective există. Deşi o persoană crede că lucrurile sunt într-un anume fel, cealaltă persoană va crede că stau în alt fel. Fiecare dintre noi avem impresia că o situaţie este într-un fel anume, doar pentru că se potriveşte cu modul în care privim lumea din jur. Cam atât. Nu mai este nimic de adăugat aici.

3. Gândul că mereu trebuie să dovedeşti că ai dreptate

De ce oamenii merg până în pânzele albe pentru a dovedi că au dreptate? Care ar fi scopul? Cred că unul dintre motive este faptul că nu vor să pară slabi, vulnerabili sau să recunoască că nu ştiu prea bine un anumit subiect. Însă cred că în momentul în care spui deschis că ai greşit, dai dovadă de maturitate şi inteligenţă emoţională. În orice caz, fiecare are o opinie diferită. Aşa că de ce să nu o ai tu pe a ta şi ei pe a lor.

4. Gândul că eşti o victimă

Să o spun direct: nu eşti o victimă. Evită să mai dai vina pe alte persoane sau pe diferite circumstanţe pentru dificultăţile pe care le întâlneşti. Doar pentru că nu-ţi place punctul în care te afli acum în viaţă, asta nu înseamnă că nu poţi să-ţi asumi responsabilitatea pentru a schimba lucrurile în bine.

Renunţă la această mentalitate de victimă pentru că nu ajută la nimic. De fapt, este un obstacol care doar te va împiedica să faci ceea ce-ţi propui. Dă-ţi seama că tu, doar tu, eşti responsabil pentru modul în care interpretezi evenimentele prin care treci.

5. Te îngrijorezi în legătură cu ceea ce cred ceilalţi

De ce contează atât de mult? Crezi că te judecă? Să ştii că nimeni nu te judecă mai rău decât te judeci tu pe tine. Iar alte persoane sunt la fel de ocupate să se judece pe ele însele la fel ca tine, încât nici nu prea se gândesc la tine. Aşa că axează-te pe lucrurile care te împlinesc, în timp ce asculţi ceea ce ţi se spune. Doar asculţi şi analizezi principiile din spate. Nu cred că-i o opţiune bună ca totul să fie ignorat. Echilibrul este cuvântul cheie. Dacă observi că cineva te judecă şi că nu prea ai ce să faci cu ceea ce-ţi spune, lasă acele lucruri deoparte şi mergi mai departe.

6. Gândul că-i poţi schimba pe cei din jur

Acest lucru nu poate fi realizat şi am învăţat acestă lecţie cu greu. Am trecut printr-o perioadă în care credeam că pot să-i motivez şi să-i inspir pe cei din jur să devină cea mai bună variantă a lor. Mi-a luat ceva vreme până când să-mi dau seama că singurul lucru care poate schimba o persoană este ea însăşi. Dacă nu vor să se schimbe sau nu ştiu cum să o facă, atunci orice vei face va fi degeaba. Aşa că nu-ţi mai face griji în legătură cu alte persoane. Dacă nu-ţi place de cineva exact aşa cum este, atunci ai opţiunea să nu-ţi mai petreci timpul împreună cu acea persoană. Însă nu ai niciun drept să încerci să o schimbi cum vrei tu.

7. Gândul că vieţile sau circumstanţele altor oameni întotdeauna par mai bune decât ale noastre

Precum o femeie care, pentru a fi fericită, îşi doreşte să fie la fel de frumoasă precum o altă femeie, sau un bărbat care doreşte să aibă la fel de mulţi bani precum cineva anume, tot pentru a fi fericit. Acele gânduri nu-şi au rădăcina în ceva adevărat. Doar pentru că ai impresia că cineva o duce mai bine ca tine, asta nu înseamnă că aşa este. Poate că acea femeie frumoasă provine dintr-o familie destrămată şi abuzivă, iar acum se chinuie să-şi facă ordine în viaţă. Poate că acea persoană bogată petrece foarte mult timp la muncă, încât nu mai are ocazia să-şi vadă familia. Aşa că apreciază ceea ce ai. Este viaţa ta.

8. Gândul care se opune momentului prezent

Unele lucruri le poţi schimba. De fapt, mult lucruri pot fi schimbate. Poţi să scapi de kilogramele în plus, să-ţi găseşti un loc de muncă mai bun, să mergi la nişte cursuri sau să-ţi îmbunătăţeşti căsnicia. În acelaşi timp, sunt lucruri pe care nu poţi să le schimbi, care pur si simplu aşa sunt. Nu poţi schimba faptul că şeful tău se poartă urât. Poţi să-ţi schimbi locul de muncă, dar nu pe şef. Nu poţi schimba faptul că luna aceasta ai de plătit chirie, dacă stai în acelaşi loc.

A ne opune lucrurilor care nu pot fi schimbate nu face nimic altceva decât să ne frustreze şi să ne facă nefericiţi. Aşa că schimbă ceea ce poţi şi tolerează ceea ce nu poţi schimba.

9. Te îngrijorezi în legătură cu viitorul pentru că te simţi nepregătit

Cineva spunea la un moment dat: să te îngrijorezi pentru ceea ce va urma, este ca şi cum te-ai concentra pe ceea ce nu vrei să se întâmple. Aici abordarea poate fi destul de simplă şi devine mai eficientă cu cât o exersezi mai mult: să fii cu mintea în momentul prezent. Avem doar acest moment la dispoziţie, singurul moment care-i real. Evită să te mai îngrijorezi în legătură cu ceea ce ar urma, pentru că viitorul poate fi influenţat într-o măsură mult prea mică.

10. Gândul că un partener te va împlini

Dacă nu te simţi împlinit, atunci un partener nu te va ajuta să fii împlinit. Mai mult decât atât, acest gând va pune presiune pe cealaltă persoană pentru a te face fericit. Este important să poţi să fii fericit, fie că eşti cu cineva, fie că nu. Faptul că vei fi împreună cu cineva nu te va face mai fericit. Doar tu te poţi face mai fericit.

11. Gândurile prin care avem aşteptări de la cei din jur

Aşteptările îţi pot face praf fericirea, chiar dacă ai impresia că sunt rezonabile, precum a avea un coleg de apartament sau partener de viaţă, care îşi duce la îndeplinire sarcinile cu privire la treburile casnice. Doar pentru că te aştepţi la acest lucru, nu înseamnă că o vor face. Dă-ţi seama că aşteptările pe care le ai provin din experienţele personale pe care le-ai avut până acum. Nu reprezintă neapărat o prioritate pentru cel de lângă tine.

Probabil că nu-ţi place atunci când cineva se aşteaptă ca tu să faci lucruri pe care nu vrei să le faci, aşa că nu impune aşteptările tale celuilalt. Dacă nu-ţi place modul în care se comportă, fie acceptă-l, fie mergi mai departe.

12. Gândul că trecutul îţi va dicta viitorul

Doar pentru că familia din care provii nu a avut o situaţie materială cum te aşteptai, sau ai făcut anumite greşeli în trecut, asta nu înseamnă că nu poţi să iei o decizie pentru un posibil viitor mai bun. Dacă ţi-ai pus o etichetă aiurea din cauza trecutului, s-ar putea să încerci să faci tot ce este posibil să o respecţi şi pe viitor. Aminteşte-ţi mereu: Viaţa ta va fi la fel de bună precum gândurile care-ţi trec prin minte.

Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com