Cum faci praf o Europă: Marine Le Pen promite Frexitul

Dacă va fi aleasă la conducerea ţării, Marine Le Pen a promis un referendum pentru ieşirea Franţei din Uniunea Europeană.
Preşedintele Frontului Naţional, Marine Le Pen
Preşedintele Frontului Naţional, Marine Le Pen (Sylvain Lefevre/Getty Images)
Andrei Popescu
06.09.2016

Lidera Frontului Naţional de extremă dreaptă din Franţa a dat tonul pentru campania sa prezidenţială, făcând apel la o luptă împotriva “ofensivei” islamiste şi promiţând că va organiza un referendum privind apartenenţa ţării la UE dacă va câştiga alegerile din primăvara anului următor.

“O voi face în Franţa”, a declarat ea şi i-a lăudat pe britanici pentru că au avut “curajul să îşi aleagă destinul” şi să voteze pentru ieşirea din UE.

La un miting într-un sătuc din estul Franţei, Le Pen s-a concentrat pe chestiunile sale favorite, şi anume suveranitate naţională, controlarea imigraţiei, Islamism şi ceea ce ea numeşte o “globalizare turbată”.

Candidata la alegerile prezidenţiale din aprilie-mai 2017 a promis că va susţine “Franţa celor uitaţi, a celor abandonaţi şi a celor care nu pot fi auziţi”.

Le Pen, care şi-a anunţat dorinţa de a candida la prezidenţiale în urmă cu câteva luni, şi-a susţinut discursul anual în Brachay, un sătuc cu câţiva zeci de locuitori.

Pe lângă economie, relaţia dintre musulmanii şi non-musulmanii din Franţa a fost o temă recurentă în condiţiile în care candidaţii prezidenţiali şi-au lansat campaniile.

Unii politicieni de stânga susţin că Le Pen foloseşte această chestiune pentru a încuraja rasismul în Franţa. Totuşi, sondajele de opinie sugerează că este tot mai probabil ca Le Pen să ajungă în runda a doua a alegerilor prezidenţiale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor