Ministrul britanic al Finanţelor depune eforturi pentru a încetini Brexitul

Noul ministru britanic al Finanţelor Philip Hammond încearcă să oprească planul premierului Theresa May ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană cât mai repede posibil.
Noul ministrul britanic al finanţelor, Philip Hammond.
Noul ministrul britanic al finanţelor, Philip Hammond. (Captură Foto)

În ciuda dorinţelor premierului britanic Theresa May, Cancelarul Eşichierului, după cum mai este numit ministrul Finanţelor, rezistă încercărilor de a grăbi ieşirea Marii Britanii din UE (Brexit).

De când a fost numită premier, şi în ciuda faptul că este susţinătoare a campaniei Remain (care se opune Brexitului), May a declarat în repetate rânduri că “Brexit înseamnă Brexit” şi a cerut Cabinetului să lucreze în această vară asupra unei strategii de ieşire din blocul european.

Ziarul britanic Express a afirmat că Hammond provoacă agitaţie în ceea ce priveşte Brexitul, un politician conservator de top anonim declarând că “are loc o încăierare. Principalul vinovat este cancelarul”.

“El a adoptat o atitudine care susţine că nu există linii roşii, că trebuie să faci parte din piaţă şi că nu contează la ce anume renunţi. Hammond operează ca un mecanism de blocare [a Brexitului]”.

Alţi lideri europeni şi-au exprimat de asemenea dorinţa ca Marea Britanie să iasă repede din bloc.

Premierul francez Francois Hollande a cerut Marii Britanii să nu piardă timpul cu procesul de ieşire din UE, invocând că toate părţile au de câştigat de pe urma unei ieşiri rapide.

În acelaşi timp, cancelarul german Angela Merkel a adoptat recent o abordare mai cumpătată faţă de Brexit.

“Brexitul nu este un eveniment ca oricare altul, este un punct important în istoria UE şi trebuie să oferim un răspuns foarte atent”, a susţinut ea în urmă cu câteva zile.

Politicienii europeni se vor întâlni în Slovacia în 16 septembrie pentru a discuta despre ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

În 23 iunie, aproximativ 52% dintre cetăţenii britani (17,4 milioane) au votat în cadrul unui referendum ieşirea din UE după 43 de ani de apartenenţă la bloc. În acelaşi timp, aproximativ 48% dintre britanici (16,14 milioane) au votat împotriva Brexitului.

Votul a provocat mari tulburări politice în Marea Britanie, forţându-l pe premierul David Cameron să îşi anunţe demisia, iar May să fie numită la scurt timp prim-ministru.

În plus, votul pentru Brexit a provocat şocuri economiei Marii Britanii, precum şi pe pieţele financiare globale.