Miniştrii de externe UE încearcă să salveze acordul cu Turcia privind refugiaţii

Miniştrii de externe ai UE caută modalităţi de a pune de acord problemele de drepturile omului şi a menţine un acord cheie privind refugiaţii ce a fost încheiat cu Ankara. Neînţelegeri există şi în privinţa suspendării sau continuării negocierilor privind aderarea Turciei la UE.
(Captură Foto)

Miniştrii de externe ai UE s-au întrunit vineri în Slovacia pentru două zile de discuiţii, în care se vor concentra în mare parte pe relaţiile tensionate dintre blocul european şi Turcia.

UE doreşte să menţină presiunea asupra Turciei în contextul campaniei de suprimare a celor implicaţi în puciul eşuat în luna iulie şi, în acelaşi timp, urmăreşte să păstreze cooperarea cu Ankara prin acordul care a redus în mod drastic afluxul de imigranţi spre Europa.

Turcia doreşte să li se acorde cetăţenilor săi dreptul de a călători fără vize în UE şi ameninţă că va renunţa la acordul privind refugiaţii dacă cerinţele sale nu sunt respectate. La rândul său, Bruxelles-ul susţine că liberalizarea vizelor va avea loc doar dacă Ankara atenuează campania de epurare ce vizează mari segmente ale societăţii după tentativa de lovitură de stat ce a urmărit să îl alunge de la putere pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Înaintea întâlnirii, ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a evidenţiat obligaţia Turciei de a respecta drepturile omului.

La rândul său, ministrul austriac de Externe Sebastian Kurz a criticat din nou Turcia pentru natura draconică a campaniei sale de suprimare.

Austria se numără printre ţările care au cerut Uniunii Europene să suspende discuţiile privind aderarea Turciei la bloc în contextul temerilor legate de încălcarea democraţiei şi a principiilor economice.

Turcia, “un partener important”

Totuşi, Miroslav Lajcak, ministrul de Externe al Slovaciei, care deţine preşedinţia rotativă a UE, a făcut apel la o reconciliere cu Ankara.

“Nu este normal ca după puciul eşuat, când ne-am exprimat puternica solidaritate cu liderii aleşi ai Turciei, în loc să ne apropiem unii de ceilalţi să existe o frustrare reciprocă”, a precizat el.

“Turcia este un partener important”, a susţinut Lajcak, adăugând că speră ca după această întâlnire să aibă loc o îmbunătăţire şi normalizarea atmosferei dintre UE şi Turcia.

Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto a susţinut poziţia lui Lajcak, declarând că bunele relaţii cu Ankara sunt esenţiale pentru menţinerea acordului privind refugiaţii.

Brexitul nu este pe agendă

În plus, miniştrii vor discuta la summitul din Bratislava despre măsuri antitero şi dezvoltarea strategiei globale a UE. Un subiect ce nu va fi supus discuţiilor este decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană (Brexit) printr-un referendum în luna iunie.

Ministrul britanic de Externe Boris Johnson a menţionat, totuşi, această chestiune în comentarii făcute înaintea întâlnirii.

“Am putea părăsi Uniunea Europeană, dar nu părăsim Europa”, a declarat el, adăugând că ţara sa doreşte să se implice în elaborarea politicii externe europene şi să coopereze în domeniile securităţii şi apărării europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe