Cum au întrebuinţat Bush şi Cheney o fostă şcoală a Stasi pentru a importa în SUA tehnici de tortură totalitare

(photos.com)
Epoch Times România
19.04.2012

Unele democraţii, spre deosebire de SUA, iau în serios domnia legii pe plan intern şi internaţional, lucru valabil mai ales pentru ţările care au avut de suferit din cauza totalitarismului în diferite forme, cum a fost comunismul în Polonia. Astfel că dinspre Europa încep să mijească zorii responsabilităţii legale pentru crimele de război comise de (fostul preşedinte american) George W. Bush şi (fostul său vicepreşedinte) Dick Cheney - se arată într-un comentariu difuzat joi de publicaţia online The Daily Beast.

Uniunea Europeană a anunţat deja de multă vreme existenţa unor centre de tortură în Polonia şi România, iar unul dintre cei care au investigat, în UE, aceste crime de război a fost un fost membru al Solidarităţii, Jozef Pinior. Pinior insistă că a văzut ceva important: pe parcursul investigaţiilor pe care le-a desfăşurat, i s-a spus despre un anume document semnat de Leszek Miller, care era prim-ministru în Polonia în timpul funcţionării închisorilor CIA, ce conţine informaţii referitoare la 'procedurile de operare' din centrul de detenţie situat, se pare, la o bază de pregătire a serviciilor de informaţii militare de la Stare Kiejkuty, în nord-est. Ar fi fost vorba inclusiv de felul în care trebuie procedat - atunci când este necesar - cu cadavrele, în interiorul respectivei facilităţi.

Ştim - având chiar şi confirmarea Pentagonului în acest sens - faptul că mai mulţi deţinuţi închişi sub administraţia Bush-Cheney au fost torturaţi până la moarte. Ştim şi că cei care derulau acest program ştiau că tehnicile folosite sunt suficient de violente pentru a risca, ocazional, moartea victimelor, iar acest lucru agravează şi mai mult situaţia. În Polonia, procurorii au încetinit acest proces, fără a-i pune însă capăt, conştienţi fiind unde poate să ducă. Un proiectil va exploda însă cu siguranţă chiar în Polonia, după cum a dat asigurări Adam Kryzowski, ziarist la postul public de televiziune şi primul reporter care a venit cu dovezi privind aterizarea în ţara sa a unui avion cu deţinuţi ai CIA.

Acesta a afirmat, 'off the record', că, împreună cu un alt jurnalist, Wojchiech Czuchnowski, a obţinut informaţii privind locul unde au fost deţinute persoane suspectate de terorism şi răpite de CIA, şi anume în preajma fostei 'şcoli de spioni' de la Stare Kiejkuty, la circa 20 km de aeroportul din Szymany, unde au aterizat avioanele folosite de agenţia americană. Cei doi au fost, de asemenea, informaţi în legătură cu existenţa unei alte clădiri 'relevante', o vilă cu două etaje, numită pe vremuri 'Vila Marcus Wolf' în onoarea fondatorului serviciului de informaţii est-german Stasi, unde ar fi putut locui anchetatorii. Atât această vilă, cât şi presupusa clădire a închisorii erau poziţionate în incinta bazei separat de alte construcţii şi încă şi mai bine păzite.

Nu-i o potrivire oarecum grotescă folosirea de către Bush şi Cheney, pentru a importa în SUA tehnicile de tortură ale regimurilor totalitare, a unei clădiri numită în onoarea fondatorului Stasi? Vorbim de criminali de război, iar actuala administraţie (a preşedintelui Barack) Obama nu a reuşit să impună domnia legii tocmai asupra acestui subiect central al torturii.

Dar nu toţi politicienii sunt la fel de laşi ca Obama, sub acest aspect. Iată ce spune actualul premier conservator al Poloniei, Donald Tusk: 'Polonia nu va mai fi o ţară unde politicienii fac lucruri pe ascuns fără să iasă la lumină, chiar dacă fac aceste lucruri mână în mână cu cel mai mare imperiu din lume'. 'Cei de la putere trebuie să fie capabili să apere demnitatea statului polonez, cu alte cuvinte trebuie să acţioneze doar conform propriei conştiinţe, legislaţiei poloneze şi celei internaţionale', a mai spus Tusk.

E un lucru bun pentru Polonia, înseamnă că această tânără democraţie dă dovadă de mai multă responsabilitate decât îi este permis să existe în cea de faţă (SUA), conchide autorul comentariului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor